Η πιο συζητημένη υποψηφιότητα για το Δήμο Αρταίων, σίγουρα είναι αυτή του πρώην αντιδημάρχου ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΛΑΓΚΑ, μια υποψηφιότητα που ανακατεύει την «τράπουλα» και μπλοκάρει κάθε πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των Δημοτικών Εκλογών του προσεχούς Μαΐου.

Μιλήσαμε μαζί του για αρκετές ώρες και καταλήξαμε σε μια συνέντευξη, αρκετά ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική, την οποία και σας παραθέτουμε:

«Το δικό μας όραμα, είναι ίδιο με εκείνο όλων των αρτινών, που νοιάζονται για τον τόπο τους και αγωνιούν για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους».

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον επικεφαλής του συνδυασμού «ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ για το Δήμο Αρταίων» και υποψήφιο Δήμαρχο ΓΙΩΡΓΟ ΜΠΑΛΑΓΚΑ, ο οποίος μίλησε στον «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ» για ΟΛΟΥΣ και για ΟΛΑ και χωρίς υπεκφυγές και περιστροφές. Ακόμη:

ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ στους λόγους που τον οδήγησαν στην διαφοροποίησή του από τις πολιτικές του δημάρχου Χρήστου Τσιρογιάννη και στην απόφασή του, για διεκδίκηση του δημαρχιακού αξιώματος.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ότι η απλή αναλογική, στην αρχική εφαρμογή της, θα προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία των δήμων.
ΜΙΛΗΣΕ για τις προτεραιότητές του, το Δημοτικό Πρόγραμμα του συνδυασμού του και τις προϋποθέσεις συνεργασίας την επόμενη ημέρα των εκλογών, και

ΕΞΕΦΡΑΣΕ την αισιοδοξία του, ότι ο Δήμος Αρταίων θα ξαναγίνει ενωτικός και πρωτοπόρος στις διεκδικήσεις, όπως γινότανε επί. Ν. Σιμεντζή και αποφασιστικός, δημιουργικός και αποτελεσματικός, όπως συνέβαινε επί δημαρχίας Κώστα Βάγια.

Πιο συγκεκριμένα:

Κύριε Μπαλάγκα, το πρώτο μας ερώτημα, είναι το ίδιο που θα σας έκανε ο κάθε αρτινός πολίτης, αν του δινότανε η ευκαιρία. Ποιοί ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν σε ρήξη με τον νυν δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη, με τον οποίο συμπορευτήκατε στις προηγούμενες εκλογές και μαζί του πορευτήκατε την πρώτη διετία, φέροντας και το αξίωμα του αντιδημάρχου;

«Οι λόγοι είναι πολλοί, είναι και γνωστοί και δεν ήμουνα και ο μόνος που διαχώρισε τη θέση του με τον σημερινό δήμαρχο. Συμπορευτήκαμε μαζί του, γιατί πιστέψαμε τις προθέσεις του, όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης και αντιμετώπισης των πολλών, χρονιζόντων και οξυμένων ζητημάτων και προβλημάτων που απασχολούν για πολλά χρόνια το Δήμο Αρταίων. Πορευτήκαμε μαζί του, με όρεξη για δουλειά και αποφασιστικότητα για να πετύχουμε τους στόχους, αλλά στην πορεία απογοητευτήκαμε από το αποτέλεσμα. Εκείνο όμως που προκάλεσε τη διαφοροποίησή μου από τις ασκηθείσες πολιτικές του κ. Δημάρχου, ήταν το ύφος και ήθος κατά την άσκηση των καθηκόντων του, κατά την άσκηση της εξουσίας του».

Τι ακριβώς θέλετε να πείτε;

«Το αξίωμα του Δημάρχου, του πρώτου πολίτη ενός Δήμου, είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει τους συνεργάτες του, είναι ο τρόπος που συμπεριφέρεται στον πολίτη και το δημότη, είναι ο τρόπος που διαχειρίζεται τα ζητήματα που προκύπτουν. Αν υπερτερούν η αλαζονεία, ο αυταρχισμός και ο συγκεντρωτισμός κάτι δεν πάει καλά και προσωπικά δεν ανέχομαι αυτού του είδους τις συμπεριφορές. Ο επικεφαλής μιας παράταξης και Δήμαρχος, είναι πρώτος, μεταξύ ίσων κι έτσι πρέπει να ασκεί τα καθήκοντά του, είναι αρχές με τις οποίες μεγάλωσα, είναι αρχές που τις υπηρετούσα και υπηρετώ».

Οι λόγοι τώρα, που σας οδήγησαν να διεκδικήσετε το δημαρχιακό αξίωμα, είναι μόνο οι προαναφερόμενοι;

«Σίγουρα όχι. Οι φιλοδοξίες μου για να υπηρετήσω τα κοινά, δεν είναι μόνο προσωπικές, είναι και προϊόν παρότρυνσης και πολλών άλλων, που έχουν τα ίδια σκεπτικά, που αγωνιούν για το μέλλον του τόπου μας, που αντιδρούν και αναρωτιούνται, πως είναι δυνατόν, ο ευλογημένος  τόπος μας, από τις πιο πλούσιες περιοχές της χώρας, να σέρνεται πανελλαδικά στις τελευταίες θέσεις στους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και προόδου;
Αυτοί είναι και οι λόγοι που μας οδήγησαν στην δημιουργία συνδυασμού, με τον οποίο, στις επόμενες εκλογές θα διεκδικήσουμε το Δήμο Αρταίων».

Αυτονόητη και αυτή ερώτηση: Οι αντίπαλοι του νυν δημάρχου, ελπίζουν και πιστεύουν ότι θα του κάνετε «ζημιά» προς δικό τους βέβαια όφελος. Τι απαντάτε σε αυτή την «ελπίδα» τους;

«Αυτονόητη και η απάντησή μου. Για εμάς, για τον συνδυασμό μας «ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ για το Δήμο Αρταίων», αντιπάλους έχουμε μόνο τα ζητήματα και τα προβλήματα που απασχολούν το Δήμο μας και όλους τους κατοίκους του.
 Ζημιά θα κάνουμε μόνο σε εκείνους που δεν κατανοούν αυτή την πραγματικότητα. Το διακύβευμα των δημοτικών εκλογών του Μαΐου, δεν είναι ποιος θα κερδίσει το Δήμο, αλλά ποιος μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις τύχες του, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Με λίγα λόγια, εμείς δεν κάνουμε μικροπολιτική, δεν σκεφτόμαστε και δεν λειτουργούμε μικροπολιτικά, έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου μας. Είμαστε πολίτες με όραμα, αποφασισμένοι και να το υλοποιήσουμε».

Ποια είναι τα «όπλα» σας αυτή την εκλογική αναμέτρηση;

«Το βασικό μας όπλο είναι η απόλυτη ανεξαρτησία του συνδυασμού μας, από κόμματα, ομάδες, συντεχνίες και μεγαλοσυμφέροντα. Πλεονέκτημά μας είναι και η αδυναμία των αντιπάλων μας, να υποστηρίξουν το αντίθετο, σε βάρος μας. Είμαστε αθεράπευτα ασυμβίβαστοι σε «συμπριές», για χάρη και εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων, πολιτικών και κομματικών σκοπιμοτήτων, συντεχνιακών επιδιώξεων. Πλεονέκτημα που πιστεύουμε ότι οι δημότες μας, την ώρα της κάλπης, θα το επιβραβεύσουν με την ψήφο τους».

Ποια θα είναι η σύνθεση του ψηφοδελτίου σας και πότε θα ανακοινωθούν ονόματα;

«Συγκροτείται από άτομα που προέρχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους, αφήνοντας τις κομματικές τους ταυτότητες μακράν της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συγκροτείται από άτομα καταξιωμένα επαγγελματικά και κοινωνικά, νέα άτομα με τις ανησυχίες τους,  αποφασισμένα να εργαστούν με όλες τους τις δυνάμεις για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας. Εμείς δεν θα κάνουμε ανακοινώσεις ονομάτων για επικοινωνιακούς λόγους και για πρόσκαιρους εντυπωσιασμούς, παρά μόνο για να δώσουμε την ευκαιρία στους δημότες μας, για να μας κρίνουν, με τα δικά τους κριτήρια. Δεν βιαζόμαστε, γιατί για εμάς, η σύνταξη του Δημοτικού μας Προγράμματος, προηγείται όλων των άλλων και αυτό το πρόγραμμά μας θα είναι συλλογικό και θα ανήκει σε όλους που θα βρεθούν στα ψηφοδέλτιά μας ή συμπορεύονται μαζί μας, για την επίτευξη του στόχου μας. Πάντως σύντομα θα ανακοινωθούν και ονόματα».

Η άποψή σας για τον εκλογικό νόμο που θα ισχύσει σε αυτές τις εκλογές;

«Πιστεύω ότι στην πράξη και στην αρχική του εφαρμογή αυτός ο νόμος, ο νόμος της απλής αναλογικής, δεν θα είναι ότι το καλύτερο για τους Δήμους. Θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους, ενδεχομένως να δημιουργήσει και καταστροφικές συνθήκες, αν δεν επικρατεί σύνεση μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων. Αισιοδοξώ και εύχομαι πως τέτοια φαινόμενα δεν θα προκύψουν στο Δήμο Αρταίων. Και σε αυτό το σημείο, εμείς του συνδυασμού «ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ για το Δήμο Αρταίων», θα περιαυτολογήσουμε. Είμαστε η μόνη ακηδεμόνευτη και ανεξάρτητη δύναμη, που μπορούμε να αποτρέψουμε αρνητικές καταστάσεις στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, θα είμαστε η μόνη Δημοτική Παράταξη, που μπορεί να πετύχει συνεργασίες χωρίς προβλήματα, για αποτελεσματική παραγωγή έργου».

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας;

«Πρώτη προτεραιότητά μας, η καθημερινότητα του πολίτη και οι σχέσεις του με τη Δημοτική Αρχή. Δεν δεχόμαστε να βλέπουμε τον πολίτη να ξεροσταλιάζει στον προθάλαμο του δημάρχου ή στους διαδρόμους του Δημαρχείου, ακόμη και για ζητήματα και προβλήματα, που μπορούν να επιλυθούν ή να αντιμετωπισθούν ακόμη και από το τηλέφωνο. Ο Δήμος είναι το σπίτι του δημότη, του οποιουδήποτε δημότη, χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις, χωρίς ταλαιπωρίες και αναμονές που εξοργίζουν. Που σημαίνει πλήρης αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών του Δήμου. Μια άλλη προτεραιότητά μας θα είναι ο τομέας της πρόνοιας, της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού. Οι αδύναμες και ευάλωτες οικονομικά και κοινωνικά ομάδες, οι αδύναμοι συνάνθρωποί μας, είναι ευθύνη όλων μας και πολύ περισσότερο της Δημοτικής Αρχής. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα δουλέψουμε όλοι μας. Επίσης θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις, καινοτόμες ιδέες, αλλά και δράσεις, που δημιουργούν θέσεις εργασίας, που προστατεύουν το περιβάλλον και που αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής. Στο Δημοτικό μας Πρόγραμμα, θα αναφέρουμε όλα εκείνα που σχεδιάσαμε, όλα εκείνα που οραματιζόμαστε για το Δήμο μας, όλα εκείνα που πιστεύουμε ότι η περιοχή μας θα ξανακερδίσει τη θέση που της ανήκει».

Ο εκλογικός νόμος υποχρεωτικά θα οδηγήσει και σε ευρείες συνεργασίες. Από την πλευρά σας ποιες θα είναι οι «κόκκινες γραμμές» σε αυτόν τον τομέα;

«Δεν θα δεχθούμε ηγεμονισμούς, αλαζονείες, προθέσεις που οδηγούν σε εξυπηρέτηση κάθε είδους σκοπιμοτήτων, δεν θα δεχθούμε εκβιαστικούς συμβιβασμούς στην επίτευξη των στόχων μας. Και πάνω από όλα δεν θα δεχθούμε κομματικά καπελώματα».

Το προσωπικό σας μήνυμα προς τους αρτινούς πολίτες;

«Δεν πρόκειται περί προσωπικού μηνύματος, αλλά περί καθολικής αξίωσης. Ο Δήμος Αρταίων πρέπει να ξαναβρεί τον βηματισμό του, που οδηγεί στην πρόοδο, ώστε να εκλείψει ο σημερινός μαρασμός, που δυστυχώς παρατηρείται σε όλους τους τομείς.
Πρέπει να επανέλθει η ενότητα του λαού της Άρτας και ο Δήμος Αρταίων να ξαναγίνει πρωτοπόρος των διεκδικητικών αγώνων του, όπως συνέβαινε επί δημαρχίας του αείμνηστου Νικολάου Σιμεντζή. Πρέπει να επανέλθει η ουσιαστική δημιουργία και η απόλυτη αποφασιστικότητα, για παραγωγή έργου όπως συνέβαινε επί δημαρχίας του αείμνηστου Κώστα Βάγια. Πρέπει ο Δήμος Αρταίων να προσαρμοστεί και σε όλους τους τομείς, που επιβάλλουν οι απαιτήσεις των καιρών, πρέπει να προσαρμοστεί και σε όλες τις ανάγκες του σημερινού πολίτη, αλλά και στα όνειρά του, για το μέλλον του και για το μέλλον της οικογένειάς του και των παιδιών του.
Αισιοδοξώ ότι αυτό θα συμβεί σε αυτές τις εκλογές, αισιοδοξώ ότι την ώρα της κάλπης θα δικαιωθεί και θα επιβραβευθεί ο συνδυασμός μας «ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ για το Δήμο Αρταίων», με την ψήφο της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών μας, γιατί απλά θα είμαστε εκείνοι που εκφράζουμε και αντιπροσωπεύουμε και το δικό τους όραμα για τον τόπο μας.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία».
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top