Με συνέντευξή του στον «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ», ο γνωστός αρτινός ψυχίατρος ΣΤΑΘΗΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ, για την μη τουριστική αξιοποίηση του Ξενία της Άρτας, τις ευθύνες στο σύνολό τους, τις αποδίδει στον Δήμαρχο Αρταίων ΧΡΗΣΤΟ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ.
Με «βολές κατά ριπάς» τον κατακεραυνώνει ευθέως, καταγγέλλοντάς τον ότι… «τον κρατάνε και αυτό είναι εμφανέστατο».

Παράλληλα παρουσιάζει το εν λόγω θέμα σε όλες του τις διαστάσεις και δηλώνει ότι θα είναι υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου.

Το περιεχόμενο αυτής της συνέντευξης έχει ως ακολούθως:

Κύριε Μπαρτζώκα, ο αγώνας για την τουριστική αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ, όπως δείχνουν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, δεν δικαιώνεται, κυρίως από την εμμονή του Δημάρχου Αρταίων για το αντίθετο. Πάνω σε αυτές τις εξελίξεις ποιο είναι το σχόλιό σας;

«Το Ξενία έγινε για ξενοδοχείο και έτσι θα παραμείνει. Ο απερχόμενος Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, έντρομος μετά τη δημοσκόπηση της καπαresearch, όπου το 55% των Αρτινών πιστεύει ότι το Ξενία θα αποτελέσει πηγή οικονομικής ανάπτυξης για την πόλη και το 44% ότι έχει ωραίες αναμνήσεις και νοσταλγία, προσπαθεί με νύχια και με δόντια να δημοπρατήσει για βιβλιοθήκη το ξενοδοχείο, έρμαιο των δεσμεύσεων που έχει.
Τον κρατάνε και είναι εμφανέστατο αυτό! Το Ξενία είναι brande name Διονύσης Ζήβας και είναι μόνο ξενοδοχείο, όπως μου είπε αγανακτισμένος ο ίδιος, ερωτώμενος λίγο πριν πεθάνει: Τι θέλουν επιτέλους οι Αρτινοί, έχουν καλύτερο χώρο για ξενοδοχείο;».

Πως κρίνετε την σχετική πρόταση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Στύλιου και πως τις αντιδράσεις του Δημάρχου πάνω σε αυτή την πρόταση;

«Η πρόταση του κυρίου Στύλιου είναι ιδανική για τον Δήμο Αρταίων. Παίρνει τα 12 εκατομμύρια ευρώ και αντί για μια ακόμη αχρείαστη βιβλιοθήκη 400 τ.μ. που δεν έχει ούτε η Αθήνα (!), δίνει στον Δήμο Αρταίων 20 δωμάτια, δηλαδή ξενοδοχείο που μπορεί στην συνέχεια να ενοικιάσει και να έχει έσοδα. Στο καφέ - εστιατόριο δεν θα μπει ιδιώτης; Ο δήμαρχος θα μαγειρεύει και θα φτιάχνει καφέδες; Οι αντιδράσεις του κυρίου Τσιρογιάννη είναι τουλάχιστον περίεργες γιατί όταν βγήκε το γκάλοπ, έλεγε αν δεν χάσουμε τα λεφτά, θα το κάνω ξενοδοχείο. Τόσο ανακόλουθος είναι;».

Το θέμα πάει προς συζήτηση και απόφαση στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο, (Μ. Δευτέρα 10/4). Ποια είναι η πρόβλεψή σας για το αποτέλεσμα;

«Στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος θα επιχειρήσει να εξαπατήσει για άλλη μια φορά τους δημοτικούς συμβούλους, μιλώντας για το κακό ΚΑΣ του 2016 που δεν τον άφησε να κάνει ξενοδοχείο.
Το 2016 απορρίφθηκε το Ελληνικό και τα ξενοδοχεία σε Ρόδο, Κέρκυρα και Γλυφάδα. Όλα τα παραπάνω ξαναέκαναν αίτηση το 2019 όταν άλλαξε η κυβέρνηση, άρα και το ΚΑΣ και δικαιώθηκαν!
Ο κύριος Τσιρογιάννης γιατί δεν έκανε αίτηση στο ΚΑΣ επί Ν.Δ.; Ποιός η ποιά δεν τον άφησε;».

Μήπως τελικά ο αγώνας για την τουριστική αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ έχει κουράσει, σε βαθμό που οι περισσότεροι «εξουσιαστές», στο Δήμο μας και στους τοπικούς μαζικούς φορείς, να μην τολμούν να πάρουν θέση;

«Σίγουρα έχει κουράσει αυτή η εμμονή του δημάρχου και των 13 ιδεοληπτικών της Άρτας να μην γίνει το ΞΕΝΙΑ ξενοδοχείο και όχι το αντίθετο. Πάντως αν εξαιρέσεις τον κύριο Στύλιο, τον κύριο Γκόκα και τον κύριο Γιαννούλη, κανένας άλλος δεν πήρε ανοιχτά θέση. Αυτό είναι εντυπωσιακό και δείχνει το έλλειμμα πολιτικής εκπροσώπησης της Άρτας. Τίποτα δεν είναι τυχαίο… Οι πολίτες της Άρτας περιμένουν τα χαρμόσυνα νέα.».

Πείτε μας μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα ΞΕΝΙΑ της χώρας, που είχαν την ίδια τύχη με το δικό μας στο ΚΑΣ και που στη συνέχεια άλλαξαν οι αποφάσεις τους και αξιοποιήθηκαν ως τουριστικές μονάδες;

«Το Ξενία στο κάστρο της Ακροναυπλίας στο Ναύπλιο, που χρονολογικά έγινε μαζί με το δικό μας, σε χώρο παλιών φυλακών, λειτουργεί κανονικότατα από τότε.
Αρχές του 2000 προστέθηκαν και δέκα σουίτες με ιδιωτικές πισίνες. Ξενοδοχεία μέσα σε κάστρα έχουν επίσης η Μονεμβάσια (20), η Ρόδος (6), και τα Γιάννενα (8)… Εκεί δεν είναι αρχαιολογικοί χώροι τα κάστρα; Ντροπή τους!».

Στη δική μας περίπτωση, τι μπορεί να υποκρύπτεται πίσω από την άρνηση του Δημάρχου, να το «παλέψει» προς την κατεύθυνση της τουριστικής αξιοποίησης;

«Το εκάστοτε ΚΑΣ είναι πολιτικό όργανο και συνήθως οι αποφάσεις του συμβαδίζουν με την θέληση της κυβέρνησης. Για αυτό άλλωστε διορίζεται από αυτή. Μέσα στο γενικότερο αντιεπενδυτικό κλίμα της εποχής οι βουλευτές Άρτας της τότε κυβέρνησης πήραν αρνητική θέση για το Ξενία. Με αυτούς συντάχθηκε ο κύριος Τσιρογιάννης και δεσμεύτηκε για να πάρει το ΕΣΠΑ. Για αυτό λέω συνέχεια ότι τον κρατάνε!».

Αν τελικά το θέμα σκοντάψει και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο, τι πρέπει να γίνει;

«Αν σκοντάψει και τώρα το θέμα που ο δήμαρχος παίρνει και τα λεφτά και τα δωμάτια, θα σημαίνει ότι το ΞΕΝΙΑ έγινε εκλογικό όπλο για κάποιους. Ότι και να γίνει εμείς θα το φτάσουμε μέχρι τέλους και τότε να δω τι δικαιολογίες θα βρουν…».

Εσείς προσωπικά, που συμβάλατε τα μέγιστα στην ανάδειξη και προβολή αυτού του ζητήματος, ώστε το Τουριστικό φιλέτο του Κάστρου, του ΞΕΝΙΑ, και του χώρου που το περιβάλει, να λειτουργήσει όπως παλιά, τι θα πράξετε; Θα συμβιβαστείτε ή θα συνεχίσετε τον αγώνα σας;

«Όταν θα ανοίξουμε το κάστρο μαζί με το ξενία και τα 40 στρέμματα πρασίνου που το περιβάλλει, θα αλλάξει η ζωή στην πόλη. Αστικό πράσινο για αθλητικές δραστηριότητες, θεατράκι και ένα πολυτελές ξενοδοχείο με χώρο εκδηλώσεων. Δεν τα βλέπει αυτά ο δήμαρχος; Ο αγώνας γίνεται από το 1997. Τι να σταματήσω; Όχι βέβαια, ίσα - ίσα θα γίνει πιο έντονος!

Σκέφτεστε να συμμετάσχετε στις επόμενες δημοτικές εκλογές κι αν ναι, πως; Ως επικεφαλής νέας δημοτικής παράταξης ή ως συνεργαζόμενος με κάποια από τις υπάρχουσες και με ποια;

«Θα συμμετάσχω σίγουρα στις επόμενες εκλογές γιατί κατάλαβα ότι μόνο αν έχεις θεσμική θέση μετράει ο λόγος σου. Τώρα αν είμαι μόνος μου ή θα συνεργαστώ θα δείξει.».

Πότε θα μας κάνετε γνωστές τις προθέσεις σας;

«Μετά τις Εθνικές εκλογές θα ανακοινώσω τις προθέσεις μου. Οι Αρτινοί πρέπει να είναι αισιόδοξοι, αλλάζουν όλα!».


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top