Την επίσημη έναρξη της προεκλογικής καμπάνιας έκανε την Πέμπτη το μεσημέρι ο συνδυασμός «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ».
Στην αίθουσα του ξενοδοχείου «OLYMPIK» ο επικεφαλής του συνδυασμού και υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Γιώργος Ζάψας ανακοίνωσε σε συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ την ονομασία και το λογότυπο του συνδυασμού καθώς και το σύμβολο που είναι η βελανιδιά, το ιερό δένδρο που βρισκόταν για αιώνες έξω από το ιερό της Δωδώνης και που συμβόλιζε την συμμαχία και την ένωση των δυνάμεων των Ηπειρωτών για να αντιμετωπίζουν τις επιθέσεις των βαρβάρων και τις δύσκολες περιόδους γονιμότητας της γης.

Παρουσίασε μια συνοπτική εικόνα της κοινής καθόδου στις εκλογές των δύο πρώην Περιφερειακών παρατάξεων «Ήπειρος τόπος να ζεις» και
«Ήπειρος των οριζόντων», τους λόγους που επέβαλαν αυτήν την συνεργασία και τους κεντρικούς άξονες του προγράμματος του συνδυασμού που απαντάει και προτείνει λύσεις σε όλα τα μεγάλα και μικρά προβλήματα που όλοι βιώνουμε και ακουμπούν την σκληρή και δύσκολη καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής του κάθε Ηπειρώτη.
Στην συνέχεια παρουσίασε τους υποψήφιους Αντιπεριφερειάρχες και συγκεκριμένα για τα Ιωάννινα τον Μάκη Χατζηεφραιμίδη, για την Άρτα τον Δημήτρη Χαμπίπη, για την Πρέβεζα τον Γεώργιο Ζάκα και για την Θεσπρωτία τον Θωμά Δημητρίου.

Ο Δημήτρης Χαμπίπης στην σύντομη παρέμβασή του έδωσε το δικό του στίγμα για την υιοθέτηση της λογικής της συλλογικής δράσης και της ένωσης των δυνάμεων όλων των Ηπειρωτών καθώς και την ανάγκη επανασχεδιασμού και αναστροφής της καθοδικής πορείας που έχει εγκλωβισθεί η Ήπειρος.

«Αισθάνομαι την ανάγκη είπε να ευχαριστήσω τον κ. Ζάψα για την επιλογή να εκπροσωπώ εδώ την ιδιαίτερη πατρίδα μου την Άρτα με τα πολλά προβλήματα που είναι γνωστά αλλά που είναι ένας ευλογημένος τόπος να ζεις, και μέσα από μια συνολική και σφαιρική αντίληψη και την Ήπειρο με τα ακόμη περισσότερα προβλήματα που μας καθηλώνουν στις τελευταίες θέσεις σε όλους τους στατιστικούς δείκτες ανεργία, υπανάπτυξη, κατά κεφαλήν εισόδημα, επενδύσεις, ποιότητα ζωής και που παρ’ όλα αυτά για εμάς είναι ο τόπος των οριζόντων που μας κάνει υπερήφανους για την καταγωγή μας.

Ο Γιώργος Ζάψας μέσα από τις λίγες αλλά πολύωρες συνεργασίες που είχαμε μας έδειξε ότι είναι ένα αυτόνομο και αυτόφωτο αυτοδιοικητικό στέλεχος με βαθειά γνώση των προβλημάτων της Ηπείρου, κυρίως όμως ότι είναι ένας βαθειά δημοκρατικός άνθρωπος.

Η εξέλιξη της πρωτόγνωρης και με βαθιές πληγές για τον λαό μας οικονομικής κρίσης ανέτρεψε εκτός των άλλων και την πολιτική τάξη και επέβαλε την ανάγκη ενωτικής συλλογικής δράσης, συμπόρευσης, συνεργασιών, σύγκλισης απόψεων και ευρύτερων συμμαχιών.
Διατηρούμε την αυτονομία μας και την δυνατότητα να συμβάλλουμε με τις δικές μας θέσεις, απόψεις και προτάσεις αλλά ενώνουμε τις δυνάμεις μας και με μπροστάρη τον Γιώργο Ζάψα θα κάνουμε τον καλό αγώνα για να πείσουμε με ανοιχτό διάλογο, επιχειρήματα και πειθώ τον κάθε Ηπειρώτη και την κάθε Ηπειρώτισσα ια την δική μας πρόταση.
Δεν μας εκφράζει η λογική του «ενός ανδρός αρχή» γιατί εκτός του ότι είναι μια βαθειά συντηρητική αντίληψη περιορίζει την δράση, μπλοκάρει τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και φέρνει πενιχρά αποτελέσματα.

Θέλουμε να αλλάξει η σελίδα για την Ήπειρο και αυτό δεν αφορά κατ’ ανάγκην στα πρόσωπα που ούτως η άλλως έρχονται και παρέρχονται. Στην πολιτική δεν υπάρχουν πλέον αυθεντίες, ούτε σωτήρες αλλά ούτε και αναντικατάστατοι.
Είναι όμως επιτακτική ανάγκη αλλαγής πορείας, μεθοδολογικής προσέγγισης των προτάσεων και μιας πιο προοδευτικής αντιμετώπισης των πολλών και δυσεπίλυτων προβλημάτων.

Εμείς θα μεταφέρουμε το κέντρο βάρους και την πολιτική από το Αθηνοκεντρικό κράτος εδώ στην Ήπειρο. Οι αρμοδιότητες υπάρχουν. Με τις διατάξεις του Ν.2503/1997 περί μεταφοράς αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια, την αποκέντρωση & την περιφερειακή ανάπτυξη – σχέδιο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ και του Ν. 3852/2010 περί νέας αρχιτεκτονικής της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης – πρόγραμμα ΚΑΛΙΚΡΑΤΗΣ πραγματοποιήθηκε η μεταφορά πολλών και σημαντικών αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια και την εγκαταλειμμένη μέχρι το 1997 ύπαιθρο.

Όποιοι επικαλούνται έλλειψη η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων μάλλον φυγομαχούν, υπεκφεύγουν και αδυναμία δείχνουν για να μην πω ανικανότητα.

Υπάρχουν και οι δυνατότητες. Η Ηπειρωτική φύση μας προίκισε με έναν ανεκτίμητης αξίας υπέργειο και υπόγειο πλούτο που στο χέρι μας είναι να τον εκμεταλλευτούμε. Στην Άρτα και συγκεκριμένα στις Συκιές υπάρχει γεωθερμία. Μετά από χαρακτηριστική καθυστέρηση ετών έγινε πρόσφατα ο διαγωνισμός και άσχετα αν κηρύχτηκε άγονος και θα επαναληφθεί στις 6 Μαϊου είναι μια θετική εξέλιξη.

Εδώ στα Γιάννινα ανακαλύφτηκαν κοιτάσματα πετρελαίου. Δεν πρέπει να αδρανήσουμε αλλά και ούτε να επιτρέψουμε να αποφασίζουν άλλοι για μας χωρίς εμάς.
Και ούτε να έχουμε την τύχη του φυσικού αερίου που ο κεντρικός σχεδιασμός αγνόησε τελείως την Ήπειρο και υπάρχουν ευθύνες για αυτήν την εξέλιξη.

Περιληπτικά θα αναφερθώ στα αγαθά της Ηπειρωτικής γης με τα άφθονα νερά, τις δυνατότητες για ήπιες μορφές ενέργειας, και τον πρωτογενή τομέα που κάτω από μια διαφορετική αντίληψη μπορεί να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του Ηπειρώτη και όχι μόνο, να προσδώσει σημαντικές προστιθέμενες αξίες για την Εθνική οικονομία και να μετατρέψει την Ήπειρο σε γη της επαγγελίας.

Υπάρχει τέλος και το ανθρώπινο κεφάλαιο. Οι Ηπειρώτες είναι οι εργατικότεροι, παραγωγικότεροι και ικανότεροι Έλληνες πολίτες και δεν είναι εγωϊστικό αυτό. Στην εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση οι Ηπειρώτες μεγαλουργούν. Είναι δουλευταράδες, πρώτοι στα γράμματα, στις τέχνες, στον πολιτισμό, στα επαγγέλματα, στις επιχειρήσεις και με καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη και την ευημερία των περιοχών που εργάζονται και ζουν. Κατά ένα ανεξήγητο τρόπο όμως εδώ δεν είναι έτσι. Λες και ένα αόρατο χέρι μας κρατάει καθηλωμένους. Πρέπει να ψάξουμε να βρούμε και αν δεν μπορούμε να επινοήσουμε ένα μαγικό ραβδάκι να αναταράξουμε τα λιμνάζοντα ύδατα. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας, το οφείλουμε στους Ηπειρώτες.

Είμαστε στρατευμένοι στον κοινό αγώνα και σε μια σκληρή μάχη όπου αντίπαλός μας είναι μόνο τα προβλήματα της Ηπείρου και των Ηπειρωτών. Σας ευχαριστώ.»  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top