Η αναφορά μου σε «πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων» γίνεται μεταφορικά και με αίσθηση της υπερβολής, με αφορμή πρόσφατη υπουργική απόφαση, που «απαιτεί» από προμηθευτές του Δημοσίου, μια σειρά πολλών δικαιολογητικών, ακόμη και για διψήφια ποσά, με αποτέλεσμα να αποκλείεται ακόμη και το 90% των κάθε είδους μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από αυτές τις διαδικασίες.

Έτσι σιγά-σιγά θα δημιουργηθούν καρτέλ προμηθευτών του Δημοσίου, τα οποία θα διαμορφώνουν τις τιμές, σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα κι όχι ανταγωνιστικά, προς όφελος του Δημοσίου.
Πιο συγκεκριμένα για να έχει κάποιος επαγγελματίας τη δυνατότητα συνεργασίας του με υπηρεσίες του Δημοσίου, ακόμη και ύψους 10 €, θα πρέπει να προσκομίσει μια σειρά πολλών δικαιολογητικών, γεγονός που τον αποτρέπει και τον απομακρύνει αντί να τον προτρέπει για να συμμετάσχει σε αυτές τις διαδικασίες.
Αλλά το άκρον άωτον στην περίπτωση είναι το εξής: Σε μια περίοδο πρωτόγνωρης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που μαστίζει τη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, σχεδόν το σύνολο των επαγγελματιών έχουν οφειλές προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά τους ταμεία και καλούνται από τη σημερινή κυβέρνηση να προσκομίζουν, σε κάθε συναλλαγή τους με το Δημόσιο, πέραν των πολλών άλλων, Φορολογική Ενημερότητα, Ασφαλιστική Ενημερότητα και… Πιστοποιητικό Ποινικού Μητρώου.
Το προηγούμενο καθεστώς και επί των «επάρατων» κυβερνήσεων, σε αυτόν τον τομέα και μάλιστα σε εποχές «παχιών αγελάδων», προέβλεπε προσκόμιση Φορολογικής και Ασφαλιστικής Ενημερότητας, μόνο για ποσά άνω των 1500 €.
Σήμερα με Αριστερή κυβέρνηση και με ανεξέλεγκτη οικονομική κρίση, αντί να αυξηθεί το προαναφερόμενο ποσό των 1500 €, ΜΗΔΕΝΙΣΤΗΚΕ, προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων και σε βάρος των μικρομεσαίων και του Δημοσίου Συμφέροντος.
Μήπως να προσκομίζουν και Πιστοποιητικό Κοινωνικών Φρονημάτων;
Πιστοποιητικό που να αποδεικνύουν ότι ανήκουν στην… «άρχουσα» νέα τάξη, των μεγάλων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων που δημιουργείται με τις ευλογίες και όχι μόνον της σημερινής κυβέρνησης.

ΕΥΗ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ
Δικηγόρος
Πολιτευτής Άρτας της Ν.Δ.
Μέλος Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top