Συνάντηση εργασίας μακράς διάρκειας για ζητήματα που αφορούν τον Αγροτικό Τομέα πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Ηπείρου με την παρουσία σύσσωμης της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Υπουργός κ. Ελευθέριος Αυγενάκης.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:
«Θέλω να ευχαριστήσω την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που ήλθε σύσσωμη στην Περιφέρεια Ηπείρου με την οποία κάναμε συζήτηση εφ΄ όλης της ύλης, για ένα Υπουργείο που έχω πει στο παρελθόν και το λέω και τώρα  ότι είναι ένα Υπουργείο σκέτο ναρκοπέδιο, το οποίο έτσι οργανώθηκε  χρόνια  και  έφτασε στο απροχώρητο. Λέω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί διαπιστώθηκε σήμερα ότι προχωρούν όλα τα πράγματα σε όλους τους τομείς και σίγουρα σε λίγο καιρό θα έχουμε απτά αποτελέσματα».
 Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τρόφιμων κ. Ελευθ. Αυγενάκης μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής:
Χαίρομαι γιατί πριν δύο μήνες είχαμε βρεθεί στο Υπουργείο, τον είχα ακούσει πολύ προσεκτικά {…} και κατέθεσε τους προβληματισμούς του για μια σειρά από πράγματα. Σήμερα συζητήσαμε όντως για πάνω από 10-15 ζητήματα  τα οποία έβαλε στο τραπέζι. Για τα  περισσότερα από αυτά έχουμε κάνει ήδη προγραμματισμό με τους συνεργάτες μου {….}. Εμείς θα συνεργαστούμε με αυτούς που αγαπούν το αντικείμενο, με αυτούς που πραγματικά θέλουν τον πρωτογενή τομέα να  κυριαρχήσει και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της χώρας μας να είναι πραγματικά ένα αναπτυξιακό Υπουργείο.. Αυτό το περιεχόμενο  και την κατάληξη έχουν όλες οι προτάσεις και παρατηρήσεις που κατέθεσε ο κ. Καχριμάνης στη συζήτηση την οποία  είχαμε. Χαίρομαι διότι μιλώ με έναν άνθρωπο που ξέρει τα της κτηνοτροφίας πάρα πολύ καλά, αλλά και σε ο, τι αφορά τα αγροτικά θέματα και  της μελισσοκομίας, αλλά ακόμη και για τα θέματα της αλιείας, έχει άποψη και ενδιαφέρον. {…}. Συνεχίζουμε την πορεία μας με πολύ αισιοδοξία ότι ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας πρέπει να βγει μπροστά και να πάρει πραγματικά την αξία που του  αξίζει και χρόνια περιμένει.  

Παρέμβαση του  Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλεξ. Καχριμάνη στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΑΑ

Εκτενή αναφορά σε προβλήματα που εντοπίζονται στην υλοποίηση δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στη 14η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ 2014-2022 και στη 2η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ 2023-2027. «Θεωρώ ότι με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων Υπουργείων είναι η τελευταία ευκαιρία για να δημιουργήσουμε την Ελληνική ταυτότητα, που είναι ποιότητα, ποιότητα, ποιότητα. Και αυτό πρέπει να στηρίξουμε»,υπογράμμισε συμπερασματικά ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης. Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου και μιλώντας με την ιδιότητα του εκπροσώπου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος στην Επιτροπή Παρακολούθησης έθεσε και το ζήτημα «παραχώρησης» εκ νέου, τμήματος του νέου ΠΑΑ στις Περιφέρειες της χώρας, όπως είχε γίνει και με το πρόγραμμα που ολοκληρώνεται. «Επειδή η Ελλάδα έχει ανάγκη από πολύ μεγάλα έργα που πρέπει να τα υλοποιήσει το Υπουργείο, τα μικρά έργα θα πρέπει να εκχωρηθούν στις Περιφέρειες, με το όριο να ανέρχεται έστω στο 1,5 εκ. ευρώ, ώστε να μπορούν να προωθηθούν γρήγορα», τόνισε.

Σύσκεψη για τα επόμενα βήματα μετά την ένταξη του Ζαγορίου στην UNESCO

Τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν μετά την  ένταξη του Ζαγορίου στον κατάλογο της UNESCO με τα πολιτιστικά τοπία, εξετάστηκαν σήμερα σε σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Ηπείρου, μεταξύ της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, του Δημάρχου Ζαγορίου κ. Γεωργίου Σουκουβέλου και υπηρεσιακών παραγόντων.

 Μια από τις υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρωθεί είναι η δημιουργία ενός γραφείου, το οποίο θα στεγαστεί στην Πασχάλειο Σχολή στο Καπέσοβο και θα ακολουθήσει η δημιουργία πλατφόρμας ενημέρωσης και η διοργάνωση κεντρικής εκδήλωσης- εορτασμού της ένταξης του Ζαγορίου στα μνημεία της Unesco τον ερχόμενο Μάϊο.

Σε δηλώσεις, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης κ. Αλ. Καχριμάνης δήλωσε: «Συζητήσαμε για  τις υποχρεώσεις που έχουμε από εδώ και πέρα για να βάλουμε τα πράγματα στη σειρά, όπως τα δουλέψαμε μέχρι σήμερα.  Όπως έχουμε πει,  δεν είμαστε μόνο για τους πανηγυρισμούς, είμαστε και για τη δουλειά., η οποία θέλει συνέπεια και εμείς θα την κάνουμε. Θέλω να ευχαριστήσω την Υπουργό για όλα τα θέματα που έχουμε συνεργαστεί. Γιατί δίνουμε λύσεις σε θέματα που ήταν για πάρα πολλά χρόνια στάσιμα. Ένα από αυτά ήταν το Τζαμί στην Καλούτσιανη, το οποίο δουλεύετε. Είναι το Κάστρο Κιάφας,, το Ιμαρέτ στην Άρτα. Είναι χίλια δυο πράγματα τα οποία τα προχωράμε και σας ευχαριστώ πολύ».

Από την πλευρά της η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λ. Μενδώνη δήλωσε μεταξύ άλλων:  «Είναι μια σειρά βήματα, τα οποία πρέπει να γίνουν, ώστε το Δεκέμβριο του 2024 να έχουμε ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις. Μια από αυτές και η πιο σημαντική είναι η δημιουργία ενός φορέα, ενός γραφείου στην Πασχάλειο Σχολή που έχει και συμβολική και συναισθηματική φόρτιση. Από εκεί και πέρα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θέτει η Unesco, για παράδειγμα μια πλατφόρμα, η οποία θα λειτουργεί ανοιχτή και προσβάσιμη από όλο τον κόσμο σε διεθνές επίπεδο. Το πρώτο μεγάλο επόμενο βήμα είναι ο εορτασμός, παρουσία των στελεχών της Unesco και την επίσημη ανακήρυξη του Ζαγορίου ως Μνημείου του Καταλόγου της Unescoτον επόμενο Μάιο. […] Αυτό που θα ήθελα να πω και να συνειδητοποιήσουμε όλοι είναι ότι ο Δήμος Ζαγορίου είναι ο πρώτος Δήμος στην επικράτεια που είναι ολόκληρος Unesco. Έχουμε σε τουλάχιστον 18 άλλους Δήμους μνημεία Unesco. Εδώ έχουμε όλο τον Δήμο Μνημείο Unesco. Και αυτό είναι τεράστια τιμή, τεράστια επιτυχία της χώρας, της Ηπείρου, αλλά είναι και πολύ μεγάλη ευθύνη για τον Δήμο και τον Δήμαρχο που σήμερα εκπροσωπεί το σύνολο των οικισμών και των χωριών του Ζαγορίου».

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ζαγορίου κ. ΓεώργιοςΣουκουβέλοςεξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δράσεις που δρομολογούνται σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς. «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος. Πράγματι το Ζαγόρι σήμερα αλλάζει ρότα», τόνισε, προσθέτοντας ότι ήταν πολύ καλή η συνάντηση με την Υπουργό, στην οποία συζητήθηκε και το χρονοδιάγραμμα για το τι πρέπει να γίνει μέχρι τις 24 Μάιου που θα γίνει η εκδήλωση.


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top