Συνεχίζει την έντονη, ουσιώδη, αλλά και καλοπροαίρετη αντιπολίτευση, στο Δήμαρχο Αρταίων ΧΡΗΣΤΟ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ, η Δημοτική Σύμβουλος ΒΙΚΥ ΒΑΣΙΛΑΚΗ.

Δια των εύστοχων ερωτήσεών της, θίγει συχνά ζητήματα και προβλήματα του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας, καταθέτοντας συνάμα και σχετικές προτάσεις αντιμετώπισής τους.
Την περασμένη Τετάρτη έθιξε ένα ζήτημα που αφορά την τοποθέτηση, από ιδιώτη, στην κεντρική πλατεία της Άρτας και μάλιστα μπροστά στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, ενός αυτόματου μηχανήματος πώλησης φυσικού χυμού πορτοκαλιού, με προμετωπίδα την ονομασία «ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ», δίνοντας την εντύπωση ότι το μηχάνημα ανήκει στο Δήμο ή λειτουργεί με την «εγγύηση» του Δήμου Αρταίων, κάτι που προξενεί πολλά και εύλογα ερωτήματα.
Χαρακτηριστικό είναι το περιεχόμενο της εν λόγω ερώτησης της κ. Βασιλάκη, που έχει ως εξής:

ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΝΟΝΕΣ ΝΑΙ Η ΟΧΙ ;

«Σε κεντρικά σημεία της  Άρτας, από ιδιώτη έχουν τοποθετηθεί μηχανήματα  αυτόματης παραγωγής και διάθεσης φυσικού χυμού πορτοκαλιού, υποτίθεται για την προώθηση αυτού του τοπικού προϊόντος.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων, η πρωτοβουλία ανήκει σε ιδιώτη και υιοθετήθηκε από το Δήμο Αρταίων.
Παρόμοια αυτόματα μηχανήματα υπάρχουν και σε άλλες πόλεις, αλλά σε ιδιωτικούς χώρους και κυρίως σε προθήκες καταστημάτων κι όχι σε κεντρικές δημοτικές πλατείες.
Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, να δεχτούμε την υπερβολή, από πλευράς Δήμου με την πρόσφορη δικαιολογία, ότι προωθείται ένα τοπικό προϊόν.
Να δεχτούμε ότι μέσω αυτών των μηχανημάτων, γίνεται και προβολή της περιοχής.
Όμως προκύπτουν σοβαρά ζητήματα, όπως:
1. Με ποια νόμιμη διαδικασία δόθηκε η άδεια εγκατάστασης αυτών των μηχανημάτων;
2. Υπάρχει σχετική εισήγηση και ποιας υπηρεσίας του Δήμου;
3. Γιατί ο Δήμος δεν προχώρησε σε σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και άλλων παραγωγών, που ενδεχομένως οι δικές τους ιδέες, να ήταν πιο χρήσιμες για τον τόπο μας;
4. Γιατί στα  εν λόγω μηχανήματα υπάρχει η «επιχειρηματική ταμπέλα» «ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ»; Μήπως η δραστηριότητα ανήκει στο Δήμο κι αν όχι, με ποιο δικαίωμα γίνεται χρήση της ονομασίας του;
5. Αν προκύψουν κι άλλες πρωτοβουλίες ιδιωτών, που θα βοηθούν την προώθηση των τοπικών προϊόντων, θα γεμίσουν οι πλατείες και οι δρόμοι με τέτοια μηχανήματα; (μανταρίνια, ακτινίδια, λεμόνια κλπ) και
6. Ποιο είναι το περιεχόμενο της σύμβασης του Δήμου και του ιδιοκτήτη αυτών των μηχανημάτων;
Κύριε Δήμαρχε, δεν είμαστε αντίθετοι σε πρωτοβουλίες ιδιωτών που συμβάλουν στην προώθηση τοπικών προϊόντων και μάλιστα σε μια περίοδο μεγάλης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.
Όμως πρέπει να υπάρχουν κανόνες, ακόμη και στις πιο καινοτόμες ιδέες και πρωτοβουλίες και οι όποιες αποφάσεις μας, πρέπει να παίρνονται με βασικό γνώμονα το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας.
Αν τα εν λόγω μηχανήματα τα τοποθετούσαν σε σχολεία όλου του Νομού, σε γήπεδα και χώρους άθλησης, ακόμη και στο νοσοκομείο ή και σε άλλους χώρους, για την άμεση κάλυψη τω ν αναγκών των πολιτών, δεν νομίζω να είχε κανείς αντίρρηση.
Φυσικοί χυμοί φρούτων και μάλιστα ντόπιων πορτοκαλιών και άλλων ντόπιων προϊόντων, προσφέρονται από πολλές δεκάδες καταστημάτων της πόλης και για όλα τα βαλάντια και απασχολούνται και εργαζόμενοι.
Συνεπώς δεν υπήρχε καμιά ανάγκη, δεν καλύφθηκε κάποιο κενό, που θα δικαιολογούσε μια τοποθέτηση αυτόματου μηχανήματος στις κεντρικές πλατείες της Άρτας.
Θα θέλαμε κύριε Δήμαρχε να πάρουμε σαφείς απαντήσεις στα προαναφερόμενα ερωτήματά μας».

ΦΘΗΝΟΙ ΣΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΟΙ ΣΤΑ ΠΙΤΟΥΡΑ;

Με άλλη ερώτησή της η κ. Βασιλάκη θίγει το θέμα της κατάργησης του πατροπαράδοτου γεύματος της Πολιούχου Αγίας Θεοδώρας, από τη σημερινή Δημοτική Αρχή, λέγοντας:
«Κύριε Δήμαρχε, μια φορά το χρόνο, στις 11 Μαρτίου, η πόλη της Άρτας γιορτάζει με μεγαλοπρέπεια την Πολιούχο της, Αγία Θεοδώρα, στην οποία, παρευρίσκονται επίσημοι προσκεκλημένοι, προσωπικότητες της πολιτικής και της Εκκλησίας κι όχι μόνον.
Επί δεκαετίες και σε πιο δύσκολους καιρούς, ακόμη και επί Γερμανικής Κατοχής, ο Δήμος Αρταίων πρόσφερε φιλοξενία στους επίσημους προσκεκλημένους του, άλλοτε με γεύμα  εκτεταμένο, πράγμα που κατά την άποψή μου, θεωρούσα υπερβολή και άλλοτε σε μικρότερο εύρος, αλλά μια φιλοξενία που αρμόζει στην επισημότητα και στην μεγαλοπρέπεια της πολιούχου της πόλης μας, μια φορά το χρόνο, τιμώντας προσκεκλημένους και επισήμους που με την παρουσία τους τίμησαν την περιοχή μας.
Επί των ημερών σας, κύριε Δήμαρχε, αυτή η φιλοξενία κόπηκε τελείως, κάτι που προσβάλει την πόλη μας και την τοπική κοινωνία.
Θεωρείται σπατάλη ένα μικρό γεύμα 20-30 ατόμων σε ανθρώπους που τίμησαν την πόλη μας με την παρουσία τους, στον  εορτασμό της Πολιούχου της Πόλης, μια φορά το χρόνο;
Αν ναι, κύριε Δήμαρχε τότε κάποιες άλλες εκδηλώσεις του Δήμου, που πραγματοποιούνται επί των ημερών σας και κοστίζουν πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ στους δημότες, τι είναι;
Καταλήξατε φθηνοί στο αλεύρι και ακριβοί τα πίτουρα»;







ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top