Γράφει: η Χριστίνα Μπίζα

Στο κατακόρυφο έχουν φτάσειοι κινητοποιήσεις των αγροτών με την Γερμανία να φλέγεται, το Παρίσι να τελεί υπό πολιορκία, τις Βρυξέλλες να αισθάνονται σήμερα τον «βρυχηθμό» των απελπισμένων αγροτών και ήδη λίγο πριν τους αγρότες στην Ελλάδα να μπαίνουν στη Θεσσαλονίκη ενώ και στην Ήπειρο οι κινητοποιήσεις καλά κρατούν…

Ασθμαίνοντας αλλά και με ασίγαστη μαχητικότητα, ο αγροτικός κόσμος προσπαθεί να περιγράψει με λόγια την απόγνωση και την οικονομική ένδεια στην οποία έχει περιέλθει χωρίς αυτό, αν δεν το ζήσει κανείς, να μπορεί με γλαφυρότητα λόγων να αποτυπώσει…
Μόλις χθες στην Άρτα σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στο Δήμο Αρταίων με μοναδικό θέμα την ενίσχυση των αγροτών, επιχειρήθηκε να δοθεί η διάσταση των προβλημάτων τα οποία για χρόνια τώρα ταλανίζουν τα αγροτικά νοικοκυριά σε μία αβέβαιη πορεία και χωρίς να υπάρχει ουσιαστική χάραξη διεξόδου ακόμη και με αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών αλλά και με το «μαύρο αλευρώδη» που ούτε αποζημιώνεται αλλά και επί του παρόντος δεν αντιμετωπίζεται αφήνοντας πίσω του την καταστροφή…
Με κρυμμένο το λυγμό στη φωνή, τα μάτια των αγροτών αναζητούν περιγράφοντας τα αδιέξοδα τους και με την γροθιά υψωμένη κάπου εκεί στα μπλόκα που δεν λείπουν και οι εντάσεις και τα ερωτηματικά για το τι σχεδιάζει πραγματικά η Ε.Ε.
Η νέα κοινή αγροτική πολιτική περιλαμβάνει μέτρα και κανόνες που οι αγρότες θα πρέπει να επιδοτούνται. Εστιάζουν στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τωνκαλλιεργειών τωναγροτών, με σχετικούςελέγχους, κατευθύνοντας μας με συγκεκριμένες αποφάσεις και προς την ένταξη των εντόμων στη διατροφική μας αλυσίδα. …
Ο Πρωθυπουργός λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής σήμερα στις Βρυξέλες υποσχέθηκε ότι θα ταχθεί κατά της αγρανάπαυσης.

Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Θέλω επίσης να σταθώ σύντομα στο ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων οι οποίες όπως έχετε αντιληφθεί δοκιμάζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένων και των Βρυξελλών».
«Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί υπέρ της πρότασης η οποία προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε να υπάρξει μία παύση στο καθεστώς αγρανάπαυσης για εκτάσεις οι οποίες καλλιεργούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εφόσον προχωρήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση θα μπορέσουν να αποδεσμευτούν πρόσθετες εκτάσεις για καλλιέργεια έτσι ώστε οι αγρότες μας να έχουν πρόσθετο εισόδημα και από την πώληση των προϊόντων αλλά και από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.
«Από κει και πέρα θα επαναλάβω αυτό το οποίο είπα και χθες, η ελληνική πολιτεία στο πλαίσιο των δημοσιονομικών της δυνατοτήτων βρίσκεται κοντά στον πρωτογενή τομέα. Όπως το έκανε εδώ και τεσσερισήμισι χρόνια έτσι θα εξακολουθούμε να το κάνουμε και τώρα ώστε στο μέτρο του εφικτού να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε δίκαια αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας».
Χθες ο   ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνομιλία που είχε με αγρότες στη Βόνιτσα μετά τα εγκαίνια δύο μεγάλων έργων στην περιοχή, τους απάντησε όταν εκείνοι του είπαν ότι θα αναγκαστούν να φύγουν μετανάστες: «Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε ούτε θα φύγετε στη Γερμανία» προσθέτοντας: «για μένα η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι πρώτη πολιτική προτεραιότητα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε ακόμη ότι στις Βρυξέλλες θα θέσει επί τάπητος τα αιτήματά τους.

Κομβόι με εκατοντάδες οργισμένους   αγρότες έφθασε από νωρίς στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, με σκοπό να ακουστούν τα αιτήματά τους από τους ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής.
Άναψαν φωτιές σε σωρούς από παλέτες και χτύπησαν τις κόρνες τους σε μια κορύφωση των διαμαρτυριών τους. «Υπάρχουν χίλια τρακτέρ ή αγροτικά μηχανήματα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι οι αγρότες που διαδηλώνουν προέρχονται κυρίως από το Βέλγιο.
Αν και είχαν δεσμευτεί ότι η διαμαρτυρία τους θα είναι ειρηνική επικρατεί ένταση στο σημείο καθώς εκτός από τις φωτιές που άναψαν, οι αγρότες πετούν πέτρες και φωνάζουν συνθήματα. Υπάρχουν επίσης αναφορές για αγρότες που πετάνε αυγά στο κεντρικό κτίριο της Βουλής.
Στους γύρω δρόμους υπάρχει μαζική αστυνομική παρουσία, η οποία προς ώρας δεν έχει χρειαστεί να επέμβει καθώς οι αγρότες έχουν καταφέρει να φθάσουν σε μια απόσταση 600 μέτρων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όχι όμως και στους γύρω δρόμους του κτηρίου όπου καταφθάνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες.
Η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έχει ξεκινήσει με τις διαβουλεύσεις να επικεντρώνονται στην οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, όπου στο τραπέζι είναι βοήθεια 50 δις.
Σε συμφωνία κατέληξαν ήδη οι 27 ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για την χρηματοδότηση στην Ουκρανία.
Εγκρίθηκε ενίσχυση με 50 δις στην Ουκρανία ενώ από την άλλη πλευρά δίπλα μας στην Ιταλία Εταιρεία που παράγει αλεύρι από γρύλους έγινε η πρώτη στην Ιταλία που πήρε άδεια για την πώληση τροφίμων που παρασκευάζονται από έντομα.

Μέχρι τώρα, η εταιρεία είχε την άδεια να πωλεί το αλεύρι μόνο για τροφές που προορίζονται για κατοικίδια ζώα.
Συμβαίνουν πολλά που μας αφήνουν έκπληκτους μέσα σε όλο αυτό τον ορυμαγδό που συμβαίνει.
Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων των αγροτών, που φτάνουν από διάφορες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να μεταφέρουν στον πολιτικό κόσμο τα αιτήματά τους για την ενίσχυση του αγροτικού κλάδου, με αφορμή και τα εγκαίνια της 30ής Διεθνούς Έκθεσης Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων «Αgrotica».
Ήδη έφτασαν στο κέντρο τη Θεσσαλονίκης, διέσχισαν τη Λεωφόρο Νίκης και έφτασαν στη ΧΑΝΘ τα πρώτα τρακτέρ από τα εκατοντάδες, που βρίσκονται καθ’ οδόν για το κέντρο της πόλης.
Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και εκατοντάδες ακόμα αγροτικά οχήματα, τα οποία μάλιστα διασχίζουν την πόλη κορνάροντας και κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους.
Οι αγρότες στην Ήπειρο αντιμετωπίζουν πληθώρα προβλημάτων. Στην Άρτα στις προχθεσινές κινητοποιήσεις τους υπήρξαν και συμπλοκές μεταξύ αγροτών και αστυνομικών.
Στην πολύωρη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην Άρτα υπήρξε πολύ μεγάλη συμμετοχή και υποστήριξη από Δημάρχους του Νομού όπως ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Κ.Παπασιώζος και Γ. Καραϊσκάκη Π. Μίγδος
Αξίζει να σταθούμε σε μία αποστροφή του λόγου του Δήμαρχου Αρταίων κ. Χριστόφορου Σιαφάκα ο οποίος το έθεσε ως επισήμανση και δεν ήταν άλλο από την ανάγκη κοινής προσπάθειας με ενίσχυση της ομαδικότητας για την επίτευξητων στόχων για το καλό του τόπου, όπως αποτυπώθηκαν και από εκπροσώπους του αγροτικού τομέα, της μελισσοκομίας και της κτηνοτροφίας.
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top