Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας με τον Δήμο Αρταίων και την Ιερά Μητρόπολη Άρτας, σε συνεργασία με το 7ο Δ.Σ. και το Δ.Σ. Άνω Καλεντίνης,  υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου, το Σάββατο, στις 3 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 6:00΄ - 9:00΄μ.μ., στην κατάμεστη από γονείς, εκπαιδευτικούς και προσκεκλημένους, Αίθουσα Πνευματικού Κέντρου Ιερού Ναού Αγίου Μάξιμου του Γραικού με θέμα: «Η Οικογένεια και το σχολείο ως πυλώνες διαπαιδαγώγησης ενάντια στις διάφορες μορφές κακοποιητικών συμπεριφορών των ανηλίκων», με προσκεκλημένη την  Υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας κ. Μαρία –Αλεξάνδρα Κεφάλα.

Η ενημερωτική εκδήλωση άνοιξε με τους χαιρετισμούς από:

• Τον  Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Άρτης, κ.κ. Καλλίνικο.
• Την εκπρόσωπο του Περιφερειάρχη Ηπείρου, την κ. Μαργαρίτα Γκογκάκη-Ψυχοπαιδαγωγό, Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Ηπείρου Κοινωνικής Πρόνοιας και Συνοχής.
• Την Θεματική Αντιπεριφερειάρχη, κ. Αναστασία Σίμου Τάσιου.
• Τον Δήμαρχο Αρταίων, κ. Χριστόφορο Σιαφάκα.
• Την Περιφερειακή Δ/ντρια Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Ηπείρου, κ. Μαρίνα Μπέση.

Ακολούθως πήρε τον λόγο, η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, κ. Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα.  Στην τοποθέτησή της, η υφυπουργός, αναφέρθηκε στο νεοσύστατο υπουργείο που ασχολείται με  το βασικό κύτταρο της κοινωνίας, την οικογένεια, την κοινωνική πολιτική και την κοινωνική πρόνοια και για τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ώστε να στηριχτεί η οικογένεια και οι νέοι γονείς. Αναφερόμενη ειδικότερα στην βία και την κακοποίηση των παιδιών, τόνισε χαρακτηριστικά πως: «΄Ο,τι μέτρα και αν ληφθούν, εάν δεν στηριχτούν από τους πολίτες δεν θα καταφέρουμε να περιορίσουμε την βία». Υπάρχουν δομές της Πολιτείας για να αντιμετωπιστεί η βία και γενικότερα σκοπός της Πολιτείας είναι να σπάσει η σιωπή και να μηδενιστεί η βία στις/στους ανήλικες/κους με τη συμμετοχή όλων των πολιτών.
Μετά την τοποθέτηση της υφυπουργού τον λόγο πήρε ο πρώτος εισηγητής, Δρ. Κωνσταντίνος Κώτσης - Επ. Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής, στο Τµήµα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος αναφέρθηκε στο «φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης».
 
Ακολούθησε η εισήγηση της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Μέριμνας-Εθελοντισμού-Κοινωνικών Δομών & ΚΔΑΠ/ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, Εντεταλμένη Σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού. κ. Αγγέλα Τσώλα, η οποία μίλησε για την στελέχωση των κοινωνικών δομών, δίνοντας πληροφορίες για τις κοινωνικές δομές του Δήμου Αρταίων.
Ακολούθησε η εισήγηση του  Αστυνομικού Υποδιευθυντή, Διοικητή Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, κ. Θεόδωρου Γούσια, ο οποίος έκανε αναφορά στην αυτοτελή υπηρεσία της ελληνικής Αστυνομίας που «βρίσκεται πάντα δίπλα στην κοινωνία, φροντίζοντας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση κάθε κινδύνου».
Ακολούθως τον λόγο πήρε η Υπαστυνόμος Α΄ του Γραφείου Προστασίας Ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων, κ. Χριστίνα Ρίζου,  μιλώντας εμπεριστατωμένα μέσω του έργου του Γραφείου Προστασίας Ανηλίκων, για το πώς μπορούμε να διαφυλάξουμε την ευάλωτη κοινωνική ομάδα των ανηλίκων μας: «Οικογένεια, Σχολείο και Αστυνομία, λειτουργώντας ως τρεις πυλώνες προστασίας της παιδικής ηλικίας.

Την εκδήλωση έκλεισε η Δρ. κ. Κλεοπάτρα Βασιλείου, Διευθύντρια της  ΔΙ.Π.Ε. Άρτας, αναφερόμενη με την εισήγησή της στην αύξηση της ενδοσχολικής βίας στον 21ο αιώνα. Ένα φαινόμενο που αλλάζει μορφή και δομή και λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις στο σχολείο. Οι κοινωνικοί φορείς και η πολιτεία, όλη η κοινωνία εν γένει, πρέπει να σκύψει με συγκεκριμένες πρακτικές και πολιτικές, ώστε να δράσουν προληπτικά και να εξαλειφθούν οι παράγοντες κινδύνου που γεννούν την ενδοσχολική βία.  Η οικογένεια και το σχολείο σε συνεργασία μπορούν να δώσουν λύση στο φλέγον αυτό ζήτημα.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων, κ. Κατερίνα Ντάση, η οποία έκλεισε την εκδήλωση με τους επίκαιρους στίχους του εθνικού ποιητή, Κωστή Παλαμά: «Χειμώνας άγριος κι η φωτιά, καλοκαιριά στην καμαρά μου, ντρέπομαι για τη ζέστα μου, και για την ανθρωπιά μου».
 Η παρούσα εκδήλωση έδωσε τροφή για σκέψη και γέννησε έναν δημιουργικό διάλογο  στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Αγίου Μαξίμου Άρτης με το κεντρικό μήνυμα ότι η παιδική προστασία  μας αφορά όλους,  γι’ αυτό και επιβάλλεται ο συνεχής διάλογος όλων των φορέων της κοινωνίας, προκειμένου μέσω του αναστοχασμού και του επαναπροσδιορισμού του πώς ορίζουμε και προστατεύουμε τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης ζωής, να συμβάλλουμε αποτελεσματικά στην μείωση έως και την εξάλειψη όλων των μορφών παιδικής κακοποίησης.            
Η ΔΙ.Π.Ε. Άρτας εκφράζει θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς που στήριξαν τον σκοπό της εκδήλωσης και πάντα είναι αρωγοί κάθε δράσης με παιδαγωγικό και κοινωνικό χαρακτήρα και στόχο την υψηλή αποστολή του σύγχρονου ελληνικού σχολείου στην τοπική κοινωνία της Άρτας.    
 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top