Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αρταίων, η συζήτηση για την πορεία του έργου OPEN MALL και της Ανάπλασης του Κέντρου συνοδεύτηκε από δηλώσεις ικανοποίησης και αισιοδοξίας από τη δημοτική αρχή.

Οι τόνοι ήταν αισιόδοξοι και καθησυχαστικοί.

Όμως πίσω από τις πολιτικές κορδέλες, κρύβεται ένας σοβαρός κίνδυνος, τον οποίο κανείς, ούτε από τη συμπολίτευση ούτε από την αντιπολίτευση, δεν έθιξε σε βάθος.

 

Ο κίνδυνος για τον Δήμο και η ευκαιρία για τον εργολάβο!

Η ουσία δεν βρίσκεται μόνο στις ήδη γνωστές αποζημιώσεις που δικαιούται ο εργολάβος για τις λεγόμενες «σταλίες», οι οποίες υπολογίζονται στα 4.000 ευρώ την ημέρα.

Υπάρχουν πολύ πιο σοβαρές αποζημιώσεις που προβλέπονται στη σύμβαση, οι οποίες μπορούν να ενεργοποιηθούν χωρίς να χρειάζεται να αποδειχθεί υπαιτιότητα του εργολάβου.

Ο ανάδοχος μπορεί να επικαλεστεί σωρεία επιπλοκών που προκάλεσαν καθυστερήσεις στο έργο, από τη διακοπή των εργασιών και την έλλειψη αδειοδοτήσεων, μέχρι διοικητικά εμπόδια και προβλήματα σχεδιασμού.

Όλα αυτά εμπίπτουν στον νομικό ορισμό των «Οψιγενών Μεταβολών».

Και τότε, οι αποζημιώσεις που θα διεκδικήσει μπορούν να εκτοξευθούν.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη.

Οι διεκδικήσεις του εργολάβου ενδέχεται να φτάσουν σε ύψη που θα καθιστούν τις μέχρι σήμερα πιθανές αποζημιώσεις από «σταλίες», απλό «φιλοδώρημα».

Και στο τέλος, δεν αποκλείεται ο ανάδοχος να αποχωρήσει από το έργο αποζημιωμένος, αφήνοντας πίσω του ένα ημιτελές εργοτάξιο στο κέντρο της πόλης.

Από την πλευρά του, ο πρώην δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης έθεσε το ερώτημα: «Πότε θα ξεκινήσουν τα έργα;».

Ένα ερώτημα που, αν δεν απαντηθεί με ειλικρίνεια και τεκμηρίωση, κινδυνεύει να μείνει ρητορικό.

Επιτρέψτε μας να το διατυπώσουμε και εμείς αλλιώς... «Θα ξεκινήσουν ποτέ αυτά τα έργα;»

Και πριν απαντηθεί αυτό, προτείνεται κάτι που δεν έχει ακόμα επιχειρηθεί.

Η  σύγκληση έκτακτου και επείγοντος Δημοτικού Συμβουλίου, με την παρουσία του εργολάβου, ώστε να ερωτηθεί επισήμως:

- Θα κάνει χρήση των δικαιωμάτων του για αποζημιώσεις;
- Θα συνεχίσει ή θα εγκαταλείψει το έργο;

Μόνο μετά από τέτοια δημόσια δέσμευση μπορεί κανείς να μιλήσει ρεαλιστικά για «επανεκκίνηση» του έργου.

Μέχρι τότε, όλα τα υπόλοιπα είναι πολιτικοί μονολόγοι σε κενό αέρος. Και η Άρτα, δυστυχώς, το έχει πληρώσει αυτό πολλές φορές στο παρελθόν.

Τι είναι οι «Οψιγενείς Μεταβολές»

Οψιγενείς μεταβολές ονομάζονται, στη γλώσσα των δημοσίων έργων, οι απρόβλεπτες και ουσιώδεις αλλαγές που συμβαίνουν μετά την υπογραφή της σύμβασης, και τις οποίες δεν μπορούσε να προβλέψει ο εργολάβος όταν υπέβαλε την προσφορά του.

Αφορούν:

- καθυστερήσεις λόγω υπηρεσιών ή αδειών,
- μεταβολές στο αντικείμενο του έργου,
- νέες συνθήκες που καθιστούν αδύνατη ή ζημιογόνα τη συνέχιση του έργου υπό τις αρχικές προϋποθέσεις.

Παρότι πρόκειται για θεσμοθετημένη και προβλεπόμενη διαδικασία, η έννοια των οψιγενών μεταβολών χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς ενίοτε χρησιμοποιείται και ως εργαλείο «τεχνητής διόγκωσης» των συμβατικών αμοιβών ή ως πρόσχημα για καθυστερήσεις, όταν δεν υπάρχει αποτελεσματικός διοικητικός έλεγχος.

Σε πολλά δημόσια έργα, η συχνότητα και η έκταση των οψιγενών μεταβολών εγείρει ερωτήματα διαχειριστικής επάρκειας, τόσο των τεχνικών υπηρεσιών όσο και των αναθετουσών αρχών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, καταγγέλλεται ότι εργολάβοι «στηρίζονται» στις οψιγενείς μεταβολές για να προσφέρουν υπερβολικά χαμηλές εκπτώσεις στη δημοπράτηση, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως θα αποζημιωθούν μεταγενέστερα μέσω αλλαγών στην πορεία του έργου.

Όταν δε αναγνωριστούν, ο εργολάβος μπορεί νόμιμα να διεκδικήσει αποζημιώσεις για τα επιπλέον κόστη και τις ζημιές που υπέστη. Σε πολλές περιπτώσεις, οι αποζημιώσεις αυτές είναι πολλαπλάσιες των σταλίων και μετατρέπουν το έργο σε ζημιογόνο για τον Δήμο και κερδοφόρο «παρά την αποχώρηση» για τον εργολάβο.

Η γνώση και η πρόληψη των οψιγενών μεταβολών είναι κρίσιμη για τη διαχείριση των δημοσίων έργων και στην περίπτωση του OPEN MALL, ίσως κρίνει αν η Άρτα θα αποκτήσει ποτέ το εμπορικό της κέντρο.


«Π»

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top