Στην τελική ευθεία της προεκλογικής μάχης βρίσκονται οι υποψήφιοι δήμαρχοι της περιοχής μας και σε 10 ημέρες που θα «μιλήσουν» οι κάλπες, θα «απολαύσουν» τους κόπους τους.

Μια μακρά πολιτική περίοδος, η μεγαλύτερη των τελευταίων τριών δεκαετιών, με πολύ τρέξιμο, κούραση, αγωνίες και «ξεστράτισμα» από οικογένεια και εργασία.

Πάντως σε γενικές γραμμές και μέχρι σήμερα, το προεκλογικό κλίμα είναι… εκτός κλίματος εκλογών των προηγούμενων χρόνων.

Αντιπαραθέσεις με το «γάντι» και χωρίς ουσία, προτάσεις και θέσεις που θυμίζουν σχολική έκθεση, νεύρο… γερασμένου όνου.

Και οι αρτινοί πολίτες, από αδιάφοροι έως… σπασίκλες και μάταια οι υποψήφιοι προσπαθούν να τους «μπάσουν» στο παιχνίδι των εκλογών.

Προτιμούν ποδόσφαιρο και Τσάμπιονς Λίγκ, παρά για το ποιοι θα κουμαντάρουν τις τύχες τους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Έχουμε κρίση πολιτών ή απαξίωση της πολιτικής;

Σε αυτές τις εκλογές κάπου 1.000 υποψήφιοι στο νομό μας ζητούν το… «σταυρό» σας για να εκλεγούν και όταν εκλεγούν, θα σας τον επιστρέψουν για να τον «κουβαλάτε» εσείς μέχρι τις άλλες εκλογές.

Συμπολίτισσά μας κομμώτρια και φίλη της εφημερίδας μας, μας μετέφερε το προσωπικό της προεκλογικό «μαρτύριο». Ανάμεσα στις πελάτισσές της, στο σόϊ της και στο φιλικό της περιβάλλον «μετράει»… τριάντα υποψηφίους, από όλα τα ψηφοδέλτια, που «αξιώνουν» την ψήφο της.

Για να έχει την συνείδησή της ήσυχη – μας είπε – σκέπτεται σοβαρά, το τριήμερο των εκλογών να «μεταναστεύσει». Και δεν είναι η μόνη.

Είχαμε και ντιμπέΐτ υποψηφίων δημάρχων Αρταίων από τον ART TV, το οποίο δεν παρακολουθήσαμε, αλλά γίναμε αποδέκτες εντυπώσεων. Κοινό σημείο αναφοράς όλων: «Δεν άρεσε»! Ακούστηκαν τα ίδια και τα ίδια! Δεν υπήρξαν αντιπαραθέσεις ουσίας, ούτε προτάσεις και δεσμεύσεις άξιες λόγου κλπ. Κλπ.»!

Δηλαδή σαν τι περίμεναν; Επιδόματα, 13η σύνταξη ή… θάλασσα στη… Βαλαώρα;

Είχαμε και τα εγκαίνια όλων των εκλογικών κέντρων, με πολύ κόσμο, σε όλα!

Διότι όταν κάθε συνδυασμός έχει 80 υποψηφίους, από 3 να πάνε από τον καθένα, φτάνουν τους 240 και άλλοι 60 φίλοι και περίεργοι, 300 μέσα στο νερό!

Που σημαίνει αυτές οι συγκεντρώσεις δεν είναι εκλογικά μετρήσιμες.

Μετρήσιμες θα είναι μόνοι οι κεντρικές ομιλίες, η ποιότητα των ψηφοδελτίων και η προσωπικότητα του επικεφαλής, το Δημοτικό τους Πρόγραμμα, το επικοινωνιακό παιγνίδι!

Πάμε παρακάτω και μια γουλιά καφέ!

Πάντως «αξιοπρεπής» ήταν η συμπεριφορά σχεδόν όλων των τοπικών εφημερίδων, έναντι όλων των υποψηφίων. Βέβαια στο δεύτερο γύρο θα έχουμε… «καταιγίδες», θα πέσουν «κορμιά», θα φάει «η μύγα σίδηρο και το κουνούπι ατσάλι».

Υπήρξαν και κάποιες δημοσιογραφικές «παραφωνίες» που παρουσίασαν ΟΛΟΥΣ τους υποψηφίους, ΟΛΩΝ των συνδυασμών. ΑΞΙΟΥΣ και ΑΧΤΥΠΗΤΟΥΣ, σε βαθμό να αναρωτιέται κανείς, γιατί να γίνονται και εκλογές!

Έχουμε και εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, εκτιμήσεις γυρολόγων στα καφενεία, που γνωρίζουν την «πιάτσα» από πρώτο χέρι! Δεν πρόκειται περί γκαλοπατζήδων, αλλά περί… καλουπατζήδων. Τους αμολάνε στα καφενεία για να… «φτιάχνουν κλίμα»! Βγάζουν και τα… τσιπουράκια τους!

Εμείς που δεν είμαστε ούτε γκαλοπατζήδες, ούτε… καλουπατζήδες, σας λέμε ότι σε αυτές τις δημοτικές εκλογές και λόγω απλής αναλογικής, θα υπάρξουν εκπλήξεις που θα μας κάνουν να τρίβουμε τα μάτια μας.

Για το Δήμο Αρταίων, δεν υπάρχουν φαβορί, δεν ξεχωρίζουν οι «επιβάτες» της «πτήσης» για τη δεύτερη Κυριακή, παίζονται τα… «εισιτήρια»!

Νερόβραστες είναι αυτές οι εκλογές, μας είπε αρτινός παλαίμαχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Άοσμες, άγευστες, άνοστες, σε σύγκριση με τις παλιές καλές εποχές.

Τότε που οι υποψήφιοι είχαν νεύρο, κριτική, προτάσεις, προγράμματα, σκάτς και προβατίνα στα κάρβουνα!

Σήμερα ούτε τσίπουρα δεν κερνάνε. Μοιράζουν από μια καρτούλα, εισπράττουν από μιαν υπόσχεση και… «να μη χαθούμε;»!

Μετά τις εκλογές θα… «χαθούνε» και αλήθεια λέω.

Για το Θεό, το έχουμε πει πολλές φορές από αυτή τη στήλη. Στον «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ» και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, δεν καταχωρούνται κείμενα ή αόριστες και ατεκμηρίωτες καταγγελίες που στρέφονται κατά οποιουδήποτε υποψηφίου, από σεβασμό στον αγώνα που δίνει. Δηλαδή δεν παίζουμε παιχνίδια σε βάρος κάποιων, προς όφελος άλλων.

Όπως επίσης δεν καταχωρούνται κείμενα – λιβανιστήρια ή προπαγανδιστικά υπέρ κάποιων. Δεν το κάνουμε αυτό το… «δούλεμα» δεν το επιτρέπουμε και σε άλλους.

Επί των ψηφοδελτίων των υποψηφίων η κριτική δίνει και παίρνει. Κάκιστο αυτό, καλό εκείνο, μέτριο και ολίγον του παραπέρα. Οι ντόπιοι… «αναλυτές» ξέρουν και αναλύουν. Αν κατάφερναν να απαλλαγούν από τις προσωπικές τους προτιμήσεις και από τους ευσεβείς τους πόθους, ίσως το «καλό» να γινόταν «κάκιστο» και αντίστροφα.

Τα σακούλια για το μάζεμα ψήφων τα «φορτώθηκαν» οι υποψήφιοι σύμβουλοι, αλλά κάποιοι από αυτούς «ψώνισαν» μικρότερα από εκείνα που χρειάζονται για τις φιλοδοξίες τους. Το κοντέρ για το Δήμο Αρταίων χτυπάει 500 – 700 σταυρουδάκια. Το πήραν χαμπάρι ή θα ψάχνουν στα νεκροταφεία για «σταυρούς»;

Όταν μια Δημοτική Αρχή έχει να παρουσιάσει έργο, το… «ξαπλώνει» στα πόδια των δημοτών, με στοιχεία και όχι με αερολογίες, όπως κάνουν πολλοί νυν δήμαρχοι της περιοχής μας.

«Αλλά κι εκείνοι που διεκδικούν το αξίωμα του Δημάρχου, οφείλουν να έχουν δημοτικό πρόγραμμα, «ξαπλωμένο» στα μάτια των δημοτών τους, αλλά από ότι βλέπουμε μέχρι στιγμής, κανένας υποψήφιος δήμαρχος δεν έδωσε βάση σε αυτή τη… «λεπτομέρεια». Μήπως θα ζητούν… «λευκή επιταγή» ή ψάχνονται μόνο για το… μηνιάτικο;

Εμείς δεν παρακολουθήσαμε τα εγκαίνια των εκλογικών κέντρων και υποψηφίων δημάρχων, ούτε τις περιοδείες τους στα χωριά, ούτε τις συνεντεύξεις τους στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι και σε τοπικά ραδιόφωνα. Βαρεθήκαμε τα ίδια και τα ίδια, ξέρουμε από πριν την θα πούνε και τι θα υποσχεθούν.

Όμως φίλος του «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ» μας είπε ότι ο ίδιος άκουσε υποψήφιο για το Δήμο Αρταίων, να μιλάει για την εκλογή του από την… πρώτη Κυριακή!!! «Τι λες»; Με ρωτάει!

Τόσο… αργά θα εκλεγεί; Πάντως όποιος κι αν είναι αυτός ο υποψήφιος, έχει τουλάχιστον… χιούμορ, που μας λείπει!

Διαβάζουμε σε τοπικές εφημερίδες κείμενα διαφόρων υποψηφίων  συμβούλων για την Περιφέρεια και τους Δήμους και διαπιστώνουμε ότι τα νέα πρόσωπα, τα πρόσωπα εκείνα που δεν «πρόλαβαν» να ασχοληθούν με κόμματα ή με τα κοινά ης περιοχής, να έχουν πιο προσγειωμένες απόψεις και ιδέες για τον τόπο μας.

Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε κάποια «βαρύγδουπα» οράματα δοκιμασμένων στα κοινά υποψηφίων συμβούλων, που θα… κούφαιναν και ελέφαντες, αλλά από σεβασμό στον προσωπικό τους αγώνα, το αποφεύγουμε.

Φθάνουν στα γραφεία μας δελτία τύπου υποψηφίων για τις περιοδείες που έχουν ΗΔΗ κάνει, προφανώς για καταχώρηση. Και αναρωτιόμαστε σε τι αποβλέπουν από κάτι τέτοιο; Τουλάχιστον ας μας λένε και τι έκαναν σε αυτές τις περιοδείες ή αν δεν «κάνανε» τίποτα, ας μας ενημερώνουν που και πότε «ανακουφίστηκαν» από τις «φυσικές τους ανάγκες».

Σε κάθε εκλογές ακούμε και το γνωστό παραμυθάκι: Ο «τάδε» υποψήφιος μοιράζει χιλιάδες ευρωπουλάκια, ο άλλος εκατοντάδες, ο τρίτος… δεκάδες και πάει λέγοντας!

Πήγαμε στον πρώτο και του τα ρίξαμε στα ίσα: «Έχουμε πέντε σταυρουδάκια. Ρίξε 1000 και είναι δικά σου…»!

Και μας έριξε… 5! Αλλά… φάσκελα!

Προχωρήσαμε στον άλλον: «Πέσε 3 κατοστάρικα και σου δίνουμε 5 σταρουδάκια»!

Και πήραμε το… μακρύτερο!

Στον τελευταίο όμως ήμασταν εντελώς άτυχοι. Μας ζήτησε και… δανεικά!

Πάντως αν κάποιος μοιράζει ευρώ, εδώ είμαστε, όσα και αν είναι! Είναι η εποχή των… προεκλογικών επιδομάτων.

Στο τέλος τα… «τρία» θα εισπράξουν» όσοι πιστεύουν σε αυτές τις μπαρούφες!

Ανοησίες γράφουμε, αλλά πώς να κλείσει αυτή η στήλη σε περίοδο εκλογών. Μπροστά σε τόσα ψέματα και τόσες υποσχέσεις, των υποψηφίων, που να φτουρήσουν τα δικά μας σχόλια;

Εκλογές είναι, θα περάσουν. Δεν είναι τόσο επικίνδυνες για την υγεία μας, δεν αφήνουν σημάδια. Ίωση είναι και θα κάνει τον κύκλο της!

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top