Του Βασίλη Τσίρκα

Οι εκλογές «δεν θα αργήσουν και πολύ», είχε αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στο Περιστέρι, συνεχίζοντας τους χρησμούς για την ημερομηνία των εκλογών.

Η τακτική του πρωθυπουργού συνιστά ένα πρωτοφανές θεσμικό ατόπημα, που δεν συναντάται σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εδώ και μήνες, έχοντας διαμορφώσει συνθήκες άτυπης προεκλογικής εκστρατείας, με πλήθος παροχών, δεσμεύσεων και υποσχέσεων προς το εκλογικό σώμα, με καθαρά μικροκομματικές σκοπιμότητες και με μία προσέγγιση αμιγώς πελατειακή, ο κ. Μητσοτάκης προσβάλλει τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της δημοκρατικής λειτουργίας του κράτους, κρατώντας σε «ομηρία» τα πολιτικά κόμματα, την ίδια την κοινωνία, τον κόσμο της εργασίας, τη νεολαία και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Η πραγματικότητα είναι ότι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος στην οποία έχουμε εισέλθει είναι αποτέλεσμα της μεγάλης ανησυχίας του πρωθυπουργού και του περιβάλλοντός του για το ποσοστό των αναποφάσιστων, πώς θα κινηθούν, ειδικά από τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ αντιμετωπίζει ζητήματα συσπείρωσης και διεύρυνσης του εκλογικού της ακροατηρίου.
Η ανησυχία του κ. Μητσοτάκη είναι αν τελικά σημαντικό μέρος των αναποφάσιστων θα κατευθυνθεί ή όχι προς τη ΝΔ. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έχει αυξήσει την παροχολογία, αδιαφορώντας για την παραγωγή και αναδιανομή του πλούτου, για πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και καταπολέμησης των ανισοτήτων. Ο πραγματικός του φόβος είναι ότι την επομένη των εκλογών η χώρα θα έχει κυβέρνηση νικητών με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.
Την ίδια στιγμή, η πολιτική ζωή στον τόπο έχει μετατραπεί σε έναν τεράστιο βούρκο με την προσπάθεια συγκάλυψης του μεγάλου σκανδάλου των υποκλοπών, με πρακτικές διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και με μια καθεστωτική αντίληψη που πλήττει την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας.
Η στρατηγική που έχει επιλέξει ο πρωθυπουργός αποπνέει φόβο και ηττοπάθεια και είναι σαφές ότι μία τέτοια ηγεσία δεν μπορεί να συνεχίζει να ασκεί τη διακυβέρνηση. Είναι τέτοιο το αδιέξοδο και ο εκνευρισμός του κ. Μητσοτάκη που υπονοεί ότι σε περίπτωση ήττας ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλει νοθεία. Ανασύρει τα πιο ευφάνταστα σενάρια τραμπικής έμπνευσης, αδυνατεί να αντιληφθεί ότι ιστορικά στελέχη της ΝΔ, όπως ο κ. Καραμανλής, τον εγκαταλείπουν και στρέφεται στον κ. Καρατζαφέρη για να «διανθίσει» το πολιτικό του προφίλ στον πέριξ της ΝΔ ακραία δεξιό χώρο.  Κατά τα άλλα, προφασίζεται τον «φιλελεύθερο» και «κεντρώο», τον πολιτικό που έχει «προοδευτικές ιδέες».



Ο κ. Μητσοτάκης απέτυχε. Εκπροσωπεί την Ελλάδα του χθες, την Ελλάδα των λίγων, την Ελλάδα που βυθίζεται στις τελευταίες θέσεις όλων των κοινωνικών και οικονομικών δεικτών στην ΕΕ. Αυτή η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά και σίγουρα δεν είναι η Ελλάδα της κοινωνικής πλειοψηφίας, εκείνη που οραματιζόμαστε και θέλουμε.
Ήρθε η ώρα αυτή η θλιβερή παράσταση να λάβει τέλος. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της αισχροκέρδειας, της ακρίβειας και των πλειστηριασμών έχει μόνο μια υπηρεσία να προσφέρει στη χώρα και στην κοινωνία: να σταματήσει τα επικίνδυνα και αντιθεσμικά παιχνίδια και να ανακοινώσει ημερομηνία εκλογών.
Οι ερχόμενες εκλογές είναι από τις πιο κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών. Το ερώτημα που θα τεθεί στους πολίτες είναι αν θα προχωρήσουμε σε έναν δημοκρατικό δρόμο, με λογοδοσία της εξουσίας, με μείωση των ανισοτήτων, με στήριξη των εργαζόμενων και της νεολαίας. Ή αν θα εδραιωθεί στην Ελλάδα ένα καθεστώς υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών, της κακοποίησης του Κράτους Δικαίου και της προκλητικής εύνοιας των λίγων και ισχυρών.
Η επιλογή του δρόμου που θα ακολουθήσουμε βρίσκεται στα χέρια των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων ψηφοφόρων. Και η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές είναι όχι απλά ένα τυπικό καθήκον αλλά δημοκρατική ευθύνη, ιδιαίτερα σήμερα που η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει περιφρόνηση στα ζητήματα της δημοκρατίας, της λογοδοσίας και της διαφάνειας.
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα ανοίξει τον δρόμο για την προοδευτική διακυβέρνηση το βράδυ των εκλογών με απλή αναλογική. Και μαζί θα ανοίξει ο δρόμος «Δικαιοσύνη παντού», που σημαίνει δικαιοσύνη στην Οικονομία, στην Ανάπτυξη, στο Κοινωνικό Κράτος, στους θεσμούς και στην ίδια τη Δικαιοσύνη, και  απαντά στο μεγάλο ζητούμενο της εποχής μας και γι’ αυτό αγγίζει όλους και όλες.

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, πρώην βουλευτής, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, υποψήφιος βουλευτής Άρτας.




ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top