«Η μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΟΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ, χώρισαν τους δρόμους μας και είμαι με την ΛΑΕ…»!

Τα παραπάνω τόνισε στην εφημερίδα μας, ο πρώην υποψήφιος Δήμαρχος Αρταίων και πρώην υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Άρτας, ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΟΛΔΑΣΗΣ, ένα από τα κορυφαία και πιο σημαντικά στελέχη της Αριστεράς στην Άρτα και ειδικότερα του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε μια σειρά ερωτήσεων του «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ».

Ακόμη:

- ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ότι η βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη «καταπάτησε τα όσα λέγαμε, στον Ηπειρωτικό λαό και στο πρόγραμμά μας, στις περιφερειακές εκλογές, με αποτέλεσμα, να ανεξαρτητοποιηθούν τρεις περιφερειακοί σύμβουλοι του ψηφοδελτίου μας…» και πρόσθεσε ότι «περιθώρια πολιτικής επανασύνδεσης μαζί της, δεν υπάρχουν, μετά την απόφασή της, να υποστηρίξει με φανατισμό, μνημονιακή πολιτική…» και

- ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ στη ΛΑΕ και στις προοπτικές της, στην ελληνική πολιτική σκηνή.

 

Η συνέντευξή του στον «Π», έχει ως εξής:

 

Κύριε Γιολδάση είστε ένα ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας, σε πολλούς τομείς και ειδικότερα στον τομέα της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης, δύο φορές υποψήφιος δήμαρχος Άρτας, μία φορά υποψήφιος  Αντιπεριφερειάρχης Άρτας, με εντυπωσιακά εκλογικά αποτελέσματα, έχοντας απέναντί σας δυνατούς αντιπάλους, που είχαν τη στήριξη και μεγάλων κομματικών παρατάξεων. Ποιες είναι οι θετικές και οι αρνητικές αναμνήσεις από αυτές τις εκλογικές δοκιμασίες σας;

 

«Η πορεία μου με ενεργή συμμετοχή και από θέσεις πρώτης ευθύνης ξεκίνησε με πολλούς άλλους συντρόφους και φίλους με την ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ το 1998.Και συνεχίστηκε από διάφορες θέσεις μέχρι το 2014.

Οι παρατάξεις και τα ψηφοδέλτια στα οποία ηγήθηκα ή υποστήριξα είναι γεγονός ότι βρήκαν απήχηση στον Λαό του Δήμου και του Νομού μας, και το γεγονός αυτό έδωσε δυνάμεις σ’ όλους που ξεκινήσαμε το 1998 αυτή την αυτοδιοικητική προσπάθεια. 

Βρεθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια στα έδρανα της αντιπολίτευσης σε ένα περιβάλλον που κυριαρχεί ο Δημαρχοκεντρισμός, ο Νομαρχοκεντρισμός, ο Περιφερειακοκεντρισμός και οι ανεξέλεγκτες πλειοψηφίες των τριών πέμπτων με βάσει τον εκλογικό νόμο της απόλυτης πλειοψηφίας.

Παρ’ όλα αυτά αφήσαμε τα αποτυπώματά μας στην άσκηση αντιπολίτευσης, αντιπολίτευση που να μπαίνει στην ουσία και στην διαχείριση και όχι αφηρημένη και επανάληψη των κεντρικών πολιτικών ζητημάτων που βεβαίως και αυτά επηρεάζουν την δράση της αυτοδιοίκησης.

Δεν κατορθώσαμε βέβαια να αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα και από θέσεις ευθύνης και Διοίκησης και γι’ αυτό η προσπάθεια αυτή δεν σταματάει και θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και από πάρα πολλούς άλλους που θα εμπνέονται από τις ριζοσπαστικές και αριστερές ιδέες της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ.

Όλη αυτή η προσπάθειά μας δεν ήταν δοκιμασία αλλά αγώνας και προσφορά στον Αρτινό Λαό με στόχο την καλυτέρευση της ζωής του».  

 

Ανήκετε σταθερά στο χώρο της Αριστεράς και με αυτόν αταλάντευτα πορευτήκατε όλα σας τα χρόνια. Οι προσωπικοί σας αγώνες σε αυτό το χώρο δικαιώθηκαν;

 

«Είναι γνωστό στην μικρή μας κοινωνία το που ανήκω και τι υπερασπίζομαι όλα αυτά τα χρόνια.

Το θέμα δεν είναι να δικαιωθούν οι δικοί μου αγώνες για την υπεράσπιση των αξιών και των ιδεών της αριστεράς αλλά οι ιδέες και οι αξίες αυτές να γίνουν εφαρμοσμένη πολιτική που στόχο θα έχει την καλυτέρευση της ζωής των πολιτών και ιδιαίτερα των πιο αδύνατων.

Απ’ αυτή την άποψη δεν έχουμε φθάσει σ’ αυτό το σημείο η αριστερά και οι ιδέες τις βρίσκονται σε κάμψη και σ’ αυτό στη χώρα μας συνέβαλε και η μνημονιακή μετάλλαξη του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, ο αγώνας συνεχίζεται, το τέλος της ιστορίας δεν ήλθε, η βασική αντίθεση μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας στις μέρες μας είναι περισσότερο εμφανής, και όσο υπάρχουν οι διακρίσεις, οι ανισότητες, οι αδικίες, η ΑΡΙΣΤΕΡΑ θα είναι παρούσα, θα αναπτύσσεται, θα κερδίζει μάχες και παρά τα προσωρινά πισωγυρίσματα, τελικά θα επιβιώσει και θα κερδίσει».

 

Το κόμμα σας, ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και δύο περίπου χρόνια βρίσκεται στην εξουσία. Από την πολιτική που ασκεί είστε ικανοποιημένος κι αν όχι, ποιες είναι οι ενστάσεις σας;

 

«Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το κόμμα μου. Ήταν το κόμμα μου όταν υποστήριζε αντιμνημονιακές θέσεις και διατυμπάνιζε ότι δεν θα κάνει καμία θυσία για το ευρώ και έλεγε ότι θα εφαρμόσει το ελάχιστο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Μετά την μνημονιακή μετάλλαξη και την απόφασή του να υπογράψει και να εφαρμόσει το 3ο πιο σκληρό μνημόνιο, δεν ήταν δυνατόν να συνεχίζω να υποστηρίζω τον ΣΥΡΙΖΑ.

Απ’ αυτή την άποψη είναι εμφανής η μη ικανοποίησή μου με την εξέλιξη αυτή και την πολιτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σ’ όλες τις πλευρές της ζωής του Λαού μας».

 

Μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, στις δεύτερες εκλογές του 2015, σας είχαν τοποθετήσει στη ΛΑ.Ε. του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Τελευταία ιδρύθηκε ένα άλλο κόμμα της Αριστεράς, από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ, η «ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ», με επικεφαλής τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Εσείς σε ποιον από τους τρεις παραπάνω χώρους σήμερα κινείστε;

 

«Η ΛΑΕ, δεν είναι του Λαφαζάνη. Η ΛΑΕ είναι μετωπικό σχήμα που συμμετέχουν πολλές συλλογικότητες της Αριστεράς που αντιπαλεύουν τα μνημόνια.

Η ΛΑΕ πραγματοποίησε τέλη ΙΟΥΝΙΟΥ του 2016 το συνέδριό της και εξέλεξε επικεφαλής της τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Η βασική δύναμη της ΛΑΕ είναι η συνέπεια των στελεχών που άφησαν υπουργικές και βουλευτικές θέσεις, καθώς και των χιλιάδων αγωνιστών της αριστεράς που δεν συμβιβάστηκαν με την μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Είμαι λοιπόν με την ΛΑΕ».

 

Για δεκαετίες είχατε συνεργαστεί με τη βουλευτή Άρτας και νυν υπουργό Όλγα Γεροβασίλη. Συμμετείχατε, ως υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Άρτας, στο ψηφοδέλτιό της για την Περιφέρεια Ηπείρου. Οι σχέσεις σας δεν ήταν μόνο πολιτικές αλλά και φιλικές και οικογενειακές. Παρά ταύτα, αυτές οι σχέσεις διαλύθηκαν, σαν να μην υπήρχαν. Για ποιους λόγους;

 

«Βεβαίως και συνεργάστηκα με την κα Γεροβασίλη, για πολλά χρόνια θα έλεγα από την ίδρυση της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ.

Τα αποτελέσματα της συνεργασίας μας στην τοπική αυτοδιοίκηση ήταν κατά τη γνώμη μου θετικά.

Από την στιγμή όμως που και αυτή έκανε την επιλογή να στηρίζει την μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και να καταπατήσει όλα όσα λέγαμε στον Ηπειρωτικό Λαό στο πρόγραμμά μας για τις περιφερειακές εκλογές, οι δρόμοι μας χώρισαν.

Τρεις από τους δέκα περιφερειακούς συμβούλους της παράταξής της διαχωρίσαμε τη θέση μας και είμαστε στο περιφερειακό Συμβούλιο ως ανεξάρτητοι.

Η διαφωνία μου είναι καθαρά πολιτική και την επιλογή του καθενός θα την κρίνει ο Αρτινός Λαός.

Είναι γνωστό επίσης ότι έγινε προσπάθεια υποβάθμισής μου μέσω άρθρου ή ρεπορτάζ της εφημερίδας σας και σεις για το θέμα αυτό γνωρίζετε περισσότερα.

Εγώ έχω να πω ότι:

Τα αυτοδιοικητικά γαλόνια τα κέρδισα μόνος μου με τους αγώνες και τη δράση μου, στα Δημοτικά, Νομαρχιακά και Περιφερειακά Συμβούλια, δεν μου τα χάρισε κανείς.

Και πάλι οι πράξεις του καθενός θα κριθούν και κρίνονται από τον Αρτινό Λαό».

 

Περιθώρια πολιτικής επανασύνδεσης με την κ. Γεροβασίλη υπάρχουν;

 

«Όπως καταλαβαίνετε απ’ όσα αναφέρω στις παραπάνω απαντήσεις δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια αφού καθαρά επέλεξε να υποστηρίξει και να εφαρμόσει με φανατισμό μνημονιακή πολιτική».

 

Ως υπουργός η κ. Γεροβασίλη βοήθησε την Άρτα και σε ποιο βαθμό;

 

«Η γνώμη μου είναι ότι η ευημερία μιας περιοχής και γενικά της χώρας μας είναι θέμα εφαρμοζόμενης πολιτικής και όχι προσώπων που κάθε φορά βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης.

Διαχρονικά είχαμε σε ανάλογες θέσεις ευθύνης, Αρτινούς πολιτικούς απ’ όλους τους χώρους που κυβέρνησαν.

Τα αποτελέσματα είναι η Άρτα να είναι η πιο φτωχή περιοχή της Ηπείρου και της Ελλάδας.

Οι οποίες ρουσφετολογικές παρεμβάσεις για το ένα ή το άλλο πρόβλημα αν δεν αλλάξει η εφαρμοζόμενη πολιτική δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα».

 

Η Άρτα βοηθήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον αρτινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα;

 

«Ισχύουν όσα ανέφερα και στην προηγούμενη απάντησή μου προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες.

Εφαρμογή μνημονιακών μέτρων και ανάπτυξη υπέρ του Λαού δεν μπορεί να υπάρξει». 

 

Στις επόμενες βουλευτικές εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν, θα είστε υποψήφιος βουλευτής και με ποιο κομματικό σχηματισμό;

 

«Στον πυρήνα της δράσης της αριστεράς είναι και το θέμα της ανανέωσης και της συμμετοχής της νεολαίας.

Στην πορεία μου έχω δείξει δείγματα μιας τέτοιας δράσης.

Αυτό θα συνεχίσω να κάνω παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν».

 

Θέλετε κάτι να προσθέσετε και με τις ερωτήσεις μας δεν σας δώσαμε την ευκαιρία;

 

«Με την ευκαιρία που μου δώσατε θα ήθελα να προσθέσω λίγα λόγια για τη ΛΑΕ που και σεις θα συμφωνήσετε ότι είναι αποκλεισμένη απ’ τα κεντρικά μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

Η ΛΑΕ είναι η πολιτική δύναμη που έχει εναλλακτική πολιτική πρόταση διαφορετική απ’ αυτή των ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΠΟΤΑΜΙ – ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, αφού αυτές οι δυνάμεις έχουν ως πρόγραμμα το μνημόνιο που ψήφισαν όλες μαζί τον Αύγουστο του 2015.

Η εναλλακτική - πολιτική μας πρόταση έχει αρχή – μέση και τέλος και προϋποθέτει έξοδο από την Ευρωζώνη και εθνικό νόμισμα.

Διαγραφή δημόσιου χρέους και σεισάχθεια του ιδιωτικού, Εθνικοποίηση τραπεζών, μαζί με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης, ανάπτυξης χωρίς λιτότητα, αντιμετώπισης της ανεργίας και στήριξης των λαϊκών εισοδημάτων και τη συγκρότηση στη βάση αυτής της πρότασης του αναγκαίου πολιτικού και εκλογικού μετώπου αριστερών, αντιμνημονιακών, δημοκρατικών και πατριωτικών δυνάμεων».    

 

                                                                                                  

 

 

 

 

                                      

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top