«Η Αυτοδιοίκηση δεν είναι επάγγελμα, αλλά προσφορά και χρειάζεται αναπτυγμένο αίσθημα ευθύνης, για να την υπηρετήσεις»!

Τα παραπάνω τόνισε στον «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ» ο Αντιδήμαρχος Δήμου Αρταίων ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΑΚΛΙΑΣ, σε μια «Ημιμαραθώνια» συνέντευξή του, για όλα τα θέματα, που δόθηκε με αφορμή την διεξαγωγή του Ημιμαραθώνιου «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΓΙΟΦΥΡΙΟΥ», που πραγματοποιήθηκε στην Άρτα.

Ο διάλογος που είχαμε μαζί του, έχει ως ακολούθως:

Ξεκινάμε τη συζήτησή μας με μια επίκαιρη ερώτηση. Όλοι οι δρόμοι της Άρτας πριν από λίγες μέρες «χόρεψαν στους ρυθμούς του Ημιμαραθώνιου «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΓΙΟΦΥΡΙΟΥ», του Δήμου Αρταίων και κατά γενική ομολογία, ήταν απόλυτα επιτυχημένος. Την ευθύνη της διοργάνωσης την είχατε εσείς. Τα δικά σας συμπεράσματα ποια είναι;

«Νοιώθω απόλυτα ικανοποιημένος από το τελικό αποτέλεσμα. Πολίτες με έντονο το αίσθημα του εθελοντισμού, δούλεψαν για το μεγάλο αυτό αθλητικό γεγονός. Ένα γεγονός που προβάλλει σε πανελλαδικό επίπεδο την πόλη της Άρτας και αποδεικνύει στην πράξη τη συνειδητοποίηση των αρτινών και των κατοίκων της περιοχής μας, στον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό. Εκατοντάδες ήταν οι συμμετέχοντες, όλων των ηλικιών και οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν μικρά παιδιά. Ήταν μια μεγάλη γιορτή. Μάλιστα ο φετινός Ημιμαραθώνιος, σύμφωνα με τους αριθμούς και την μεγάλη αγωνιστική επιτυχία του, δικαιωματικά πλέον πρέπει να συγκαταλέγεται στους καλύτερους όλης της χώρας. Μερικά χαρακτηριστικά στοιχεία: Συμμετείχαν 3.000 αθλητές και από όλη τη χώρα. Πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους πάνω από 200 εθελοντές και σε πολλές χιλιάδες υπολογίζονται όσοι παρακολούθησαν τον αγώνα. Νοιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στην άψογη διοργάνωση αυτού του Ημιμαραθωνίου, ιδιαίτερα τους εθελοντές, τους συμμετέχοντες αθλητές, τους συλλόγους, τους χορηγούς, αλλά και όλους τους πολίτες που παρακολούθησαν και χειροκρότησαν θερμά την όλη προσπάθειά μας».

 

Ο Δήμαρχος σας επέλεξε για το αξίωμα του Αντιδημάρχου, με αρμοδιότητες στους ευαίσθητους τομείς Πολιτισμού, Τουρισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς. Ποιο είναι το έργο σας, του πρώτου εξαμήνου και ποιοι οι στόχοι σας για τον επόμενο χρόνο της θητείας σας;

«Ο Δήμος Αρταίων κάνει ένα νέο άλμα στο σχεδιασμό του, για την Άρτα και τα διαμερίσματά του, με όραμα και στόχο την ανάδειξη και την προβολή των προοπτικών και δυνατοτήτων ανάπτυξης της περιοχής μας. Στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού συμπεριλαμβάνονται και οι τομείς της δικής μου αρμοδιότητας. Διότι δεν νοείται οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, χωρίς δράσεις και πρόοδο στον Πολιτισμό, τον Τουρισμό και τον Αθλητισμό. Απολογισμό του έργου μου, είναι πάρα πολύ νωρίς να κάνω. Μπορώ όμως να αναφερθώ στους σχεδιασμούς και τους στόχους μας. Όπως, θα επιδιώξουμε συνεργασία όλων των πολιτιστικών φορέων, τόσο στον σύγχρονο Πολιτισμό, όσο και στις παραδόσεις και στην Πολιτιστική Κληρονομιά μας, για κοινές δράσεις και δραστηριότητες, με σκοπό την τοπική πολιτιστική δημιουργία. Θα αναδείξουμε και θα προβάλλουμε τις δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, με διαφημιστικές καμπάνιες, με συμμετοχή του Δήμου σε πανελλαδικές εκθέσεις Τουρισμού, με προγράμματα ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων και με εκδηλώσεις που θα προβάλλουν τα μνημεία μας, τις φυσικές ομορφιές και τις υπάρχουσες υποδομές για προσέλκυση τουριστών. Στον τομέα του Αθλητισμού θα επιδιώξουμε συνεργασία με τους τοπικούς αθλητικούς συλλόγους, για κοινές δράσεις, εκδηλώσεις και προγράμματα προσέλκυσης των νέων στον αθλητισμό. Σύντομα θα ξεκινήσουμε αυτές τις διαδικασίες, τις οποίες θεωρούμε απαραίτητες, για οργανωμένες καταστάσεις και ουσιαστικά αποτελέσματα».

Η τελευταία και πρόσφατη αλλαγή Αντιδημάρχων, προκάλεσε κάποιες δυσαρέσκειες. Ήταν αναμενόμενες ή απλά ανθρώπινες;

«Η Αυτοδιοίκηση δεν είναι επάγγελμα, είναι προσφορά και χρειάζεται αναπτυγμένο αίσθημα ευθύνης για να την υπηρετήσεις. Ο Δήμαρχος κ. Χρήστος Τσιρογιάννης κινήθηκε σε πλαίσια δίκαιης αντιμετώπισης όλων των συναδέλφων και με βάση τις Αρχές και τις αποφάσεις της δημοτικής μας ομάδας. Προσωπικά δεν διαπίστωσα δυσαρέσκειες, άξιες σχολιασμού. Ο Δήμαρχος λειτούργησε συλλογικά, αν και η επιλογή των Αντιδημάρχων, σύμφωνα με το νόμο, είναι υπόθεση του ιδίου».

Στην περίπτωση εκλογής Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, η σχετική πρόταση – εισήγηση του Δημάρχου, για τον κ. Πατήλα, δεν έγινε δεκτή από κάποιους συναδέλφους σας, με αποτέλεσμα, να μην εκλεγεί και να προταθεί άλλος, που τελικά εκλέχθηκε. Πως σχολιάζετε αυτό το γεγονός, που προκάλεσε και αρνητικές εντυπώσεις;

«Δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο και ουσιώδες. Συνέβαιναν και θα συμβαίνουν, σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια. Οι δημοκρατικοί κανόνες προσφέρουν πάντα διεξόδους. Σαν γεγονός επικοινωνιακά προκαλεί εντυπώσεις, αλλά μέχρις εκεί….».

Ένα μικρό απολογισμό της πρώτης διετίας σας;

«Τον περασμένο Σεπτέμβριο συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την ημέρα που αναλάβαμε τις τύχες του Δήμου Αρταίων. Δύο δύσκολα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων δουλέψαμε σκληρά, για να φέρουμε εις πέρας μια σειρά έργων και δράσεων, να δρομολογήσουμε παρεμβάσεις και να διαχειριστούμε την καθημερινότητα των δημοτών και όλων των κατοίκων του Δήμου μας. Οι στόχοι μας ήταν και παραμένουν δεδομένοι. Θέλουμε την Άρτα πόλη βιώσιμη, με υποδομές και υπηρεσίες που συνεισφέρουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής και στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής μας. Θέλουμε την Άρτα ανθεκτική πόλη, με αποτελεσματικές υποδομές κοινωνικής στήριξης, με ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα, χωρίς προβλήματα καθημερινότητας, κόντρα στην κρίση που μαστίζει τη χώρα μας. Θεωρώ δε, ότι δεδομένων των συνθηκών, τα βήματα που κάναμε τα προηγούμενα δύο χρόνια, ήταν μεγάλα. Η κεντρική μας φιλοσοφία παραμένει η ίδια: Δεν μας ενδιαφέρουν τα έργα – πυροτεχνήματα. Λειτουργούμε με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών, έχουμε να παρουσιάσουμε σημαντικό έργο σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων μας και συνεχίζουμε. Απολογισμό του έργου της Δημοτικής Αρχής γίνεται μόνο από το Δήμαρχο, κάθε χρόνο και καθημερινά δημοσιοποιούνται όλες οι δράσεις και οι δραστηριότητές μας, ώστε οι πολίτες να έχουν υπεύθυνη ενημέρωση και ανάλογα να μας κρίνουν. Αν κριθεί αναγκαίο, ο Δήμαρχος και μόνο ο Δήμαρχος, μπορεί να κάνει ανοικτό συνολικό απολογισμό, εξ ονόματος της Δημοτικής Αρχής και τις παράταξής μας».

Η συνεργασία σας με το Δήμαρχο;

«Εξαιρετική! Έχουμε τους ίδιους στόχους και τα ίδια οράματα. Υλοποιούμε πιστά το Δημοτικό μας Πρόγραμμα, το οποίο ενέκριναν με την ψήφο τους οι δημότες. Μέσα σε αντίξοες συνθήκες, συνεχίζουμε να επιμένουμε στους στόχους μας, να διεκδικούμε και να υλοποιούμε. Έχουμε βάλει ένα στοίχημα με τους εαυτούς μας και θα το κερδίσουμε».

Μέχρι το 2019 που τελειώνει η θητεία σας, τι να περιμένουν από εσάς οι κάτοικοι της περιοχής;

«Σκληρή δουλειά, μεγάλη προσπάθεια, συνεχή και μεγάλο αγώνα. Ο Δήμος μας και η ευρύτερη περιοχή μας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Δυστυχώς η οικονομική κρίση δεν μας αφήνει περιθώρια για μεγαλεπίβολους στόχους. Έτσι προτεραιότητές μας είναι η καθημερινότητα, οι κοινωνικές δράσεις, η ανακούφιση των ασθενέστερων τάξεων, η ποιότητα ζωής, το κυκλοφοριακό και πάνω από όλα η μεγάλη ανεργία που υπάρχει στην περιοχή μας και η οποία στους νέους, ξεπερνάει και το 50%. Αναζητούμε και υλοποιούμε προγράμματα προς αυτή την κατεύθυνση».

Η κρίση πόσο έχει επηρεάσει την υλοποίηση του προγράμματός σας;

«Μας επηρεάζει σε όλα. Σε κάθε έργο, σε κάθε απόφαση, σε κάθε λειτουργική ανάγκη. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί άλλοθι απόκλισης από τους στόχους μας. Το παλεύουμε σκληρά, με περισσότερη δουλειά, με πείσμα και αποφασιστικότητα. Ο κόσμος μας εμπιστεύτηκε, έχει απαιτήσεις, δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες του. Αν συνεχίσουμε ενωμένοι, θα τα καταφέρουμε».

Στην άσκηση αποτελεσματικής πολιτικής, πιστεύετε ότι τα πρόσωπα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο;

«Οι παίκτες κάνουν τις δυνατές ομάδες και πετυχαίνουν θετικά αποτελέσματα. Η δημοτική μας παράταξη, αυτοί που την απαρτίζουν και ο Δήμαρχός μας, λειτουργούμε ως ομάδα και έχουμε βάλει πολύ ψηλά τον πήχη για τον τόπο μας. Μας εμπνέει η αγάπη για την Άρτα και την Αυτοδιοίκηση».

Αναγγέλθηκαν αλλαγές στον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και μάλιστα κάποιες από αυτές χαρακτηρίστηκαν και ριζικές. Η δική σας άποψη ποια είναι;

«Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» έχει «αδυναμίες» και πρέπει να αναθεωρηθεί. Ο πρωθυπουργός στο φετινό πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ξεδίπλωσε τις προθέσεις της κυβέρνησης, για σημαντικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με ενίσχυση του ρόλου της, τη μεταρρύθμιση του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και την αναλογικότερη εκπροσώπηση των πολιτών σε όλες τις βαθμίδες της. Αλλαγές προαναγγέλθηκαν και στον εκλογικό νόμο. Στο διάλογο που άνοιξε, συμμετέχει  η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις, τονίζοντας ότι οι όποιες αλλαγές στον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», θα πρέπει να γίνουν πάνω από κόμματα και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Αυτή είναι και η δική μου άποψη».

Έχετε κάτι άλλο να πείτε;

«Ένα ευχαριστώ στον «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ» για την φιλοξενία και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εκείνους που μας εμπιστεύτηκαν και συνεχίζουν να μας εμπιστεύονται. Υποσχόμαστε να μην διαψεύσουμε τις προσδοκίες τους. Οι στόχοι μας είναι κοινοί, μας αφορούν όλους, μας ενώνουν όλους…»!



ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top