«Έχουμε μπροστά μας μία δεύτερη θητεία και προτεραιότητά μας είναι η ολοκλήρωση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων που για χρόνια βρίσκονταν στο συρτάρι…»!

Αυτά τόνισε στον «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ» η υποψήφια δημοτική σύμβουλος ΑΝΝΑ ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΑ, που συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «ΑΡΤΙΝΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» του υποψηφίου δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη.

Ακόμη:

- ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ στο έργο των τομεών ευθύνης που η ίδια υπηρέτησε.
- ΜΙΛΗΣΕ για συλλογικό και όχι ατομικό έργο.
- ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕ ότι η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται ανθρώπους που έχουν ήδη δοκιμαστεί στο κομμάτι της διοίκησης, και
- ΘΕΩΡΕΙ ότι ο Δήμος Αρταίων βρίσκεται σε κομβικό σημείο και δεν είναι ώρα για πειραματισμούς.

Η κ. Κουτρούμπα απάντησε σε πέντε ερωτήσεις, τις οποίες θέσαμε και σε άλλους συναδέλφους της που υπηρέτησαν σε αξιώματα και σε τομείς ευθύνης την τελευταία πενταετία.

Ακολουθούν οι ερωτήσεις μας και οι απαντήσεις της:

Το έργο σας και οι προσωπικές σας δράσεις στους τομείς ευθύνης που σας ανατέθηκαν και υπηρετήσατε στον Δήμο Αρταίων.

«Καταρχήν, θα ήθελα να πω ότι στην ουσία δεν υπάρχει προσωπικό έργο, αλλά συλλογικό. Και έργο που υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του καθενός από εμάς. Είχα τη χαρά και τη τιμή να κληθώ από τον Δήμαρχο κύριο Χρήστο Τσιρογιάννη να υπηρετήσω δυο τομείς ευθύνης. Αυτόν της Κοινωνικής Πολιτικής ως Αντιδήμαρχος και της Δημοτικής Πινακοθήκης ως Υπευθύνου της Δομής.
Ξεκινώντας από τον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής όπου θήτευσα ως Αντιδήμαρχος από τον Σεπτέμβρη του 2016 έως και τον Απρίλιο του 2018 υλοποιήθηκαν πολύ σημαντικά έργα. Υλοποιήθηκε το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, που έδωσε ανάσα σε πολλούς συμπολίτες μας, δεδομένου ότι τον Αύγουστο του 2016 είχε ξεκινήσει να λειτουργεί πυλοτικά και ο Δήμος Αρταίων ήταν μέσα στους πρώτους Δήμους που εντάχθηκε στο πρόγραμμα. Δημιουργήθηκε το Κέντρο Κοινότητας που στεγάζεται στο ισόγειο του Δημαρχείου ,απασχολεί τρία άτομα προσωπικό και πρόκειται για μια Υπηρεσία που παρέχει υποδοχή-ενημέρωση και υποστήριξη των πολιτών ,με στόχο την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και τη διασφάλιση της κοινωνικής ένταξης των ωφελουμένων. Υλοποιήσαμε τις Δομές Κοινωνικό Παντοπωλείο με παροχή δωρεάν τροφίμων, είδη παντοπωλείου, είδη ένδυσης , υπόδησης και ψυχαγωγίας με 130 ωφελούμενους , το Κοινωνικό Φαρμακείο με την παροχή δωρεάν φαρμάκων σε άπορους συμπολίτες μας και εξυπηρετεί μέχρι τώρα 101 ωφελούμενους και τη Δομή σίτισης με παροχή καθημερινών γευμάτων. Εξυπηρετεί μέχρι τώρα 13 συμπολίτες μας.
Καταφέραμε να δημιουργήσουμε παράρτημα ΚΑΠΗ στη περιοχή της Άνω Πόλης για την καλύτερη εξυπηρέτηση και ψυχαγωγία των ηλικιωμένων συμπολιτών μας που δε μπορούν λόγω συνθηκών να έρθουν στο κεντρικό ΚΑΠΗ που βρίσκεται κοντά στο Κάστρο της πόλης μας.
Βοηθήσαμε σημαντικά στη δημιουργία μέσω ΕΣΠΑ του κέντρου διημέρευσης του συλλόγου γονέων και φίλων ΑΜΕΑ “αγκαλιά”.
Σαν Κοινωνική Υπηρεσία διοργανώσαμε δυο φορές εκδηλώσεις συλλογής τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς της Μάντρας, και για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου.  Διοργανώσαμε 2 φορές γεύματα αγάπης σε άπορες οικογένειες και προσφέραμε δώρα στα παιδιά, διοργανώσαμε εκδήλωση με θέμα την Σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών, φιλοξενήσαμε κινητή μονάδα μαστογράφου με την παροχή δωρεάν εξετάσεων μαστογραφίας μέσα στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, συμμετείχαμε σε πολλές εκδηλώσεις ως Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Αρταίων, και σε συνεργασία με τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ και των συλλόγων φίλων παιδιών με αναπηρία “αγκαλιά” και “Αγία Θεοδώρα” διοργανώθηκε εκδήλωση την παγκόσμια ημέρα αυτισμού όπου φωτίστηκε το κτίριο του Δημαρχείου με χρώμα μπλε, και φυσικά οι δράσεις εθελοντισμού περιβαλλοντικού χαρακτήρα με τη διοργάνωση και συμμετοχή του Let’s do it Greece.
Αναβαθμίστηκε και ενισχύθηκε ο ρόλος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Αρταίων με καινούργιες υπηρεσίες όπως αυτήν της Εργασιακής Συμβουλευτικής ,όπου περιλαμβάνει κύκλους συναντήσεων και μέσω συγκεκριμένου ασκησιολογίου η γυναίκα ενδυναμώνεται ,αποκτά αυτοπεποίθηση και ανακαλύπτει δεξιότητες που μπορεί να χρησιμοποιήσει επαγγελματικά. Μέσω του Συμβουλευτικού Κέντρου πραγματοποιήθηκαν πολλές δράσεις ενημέρωσης κ’ ευαισθητοποίησης, με πολλές ομιλίες ενημέρωσης στην Άρτα και στις γύρω τοπικές κοινότητες, μέσα στο πλαίσιο των θεματικών εβδομάδων, ενός προγράμματος που υλοποιείτε από το Υπουργείο Παιδείας,  Έρευνας και Θρησκευμάτων στα Γυμνάσια όλης της χώρας, πραγματοποιήθηκαν μαθήματα αυτοάμυνας για γυναίκες, 3ημερες εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας αλλά και συμμετοχή σ’ εκδηλώσεις για την ημέρα της γυναίκας .
Δεν θα ήθελα να ξεχάσω ότι μεταφέρθηκε και η Υπηρεσία των ΚΕΠ σε ιδιόκτητο πλέον χώρο.
Όλα αυτά είναι ένα δείγμα των όσων έγιναν στη διάρκεια της δικής μου θητείας δεδομένου ότι το έργο στους τομείς κοινωνικής αλληλεγγύης και πρόνοιας είχε ήδη ξεκινήσει και με τον προκάτοχό μου Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και φυσικά συνεχίζεται με τον νυν Αντιδήμαρχο και φυσικά είμαι σίγουρη ότι το έργο θα συνεχιστεί και θα εμπλουτιστεί μελλοντικά με την απαρχή της δεύτερης θητείας του κυρίου Τσιρογιάννη.
Όμως στη διάρκεια της  5ετούς θητείας μου ως Δημοτικής Συμβούλου, είχα διττή ιδιότητα. Πέραν της ιδιότητας μου ως Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ’ εθελοντισμού είχα κ’ εξακολουθώ να έχω μέχρι σήμερα και αυτήν της Υπευθύνου της Δημοτικής Πινακοθήκης “Γ.Μόραλης” . Δυο διαμετρικά αντίθετοι ρόλοι αλλά άμεσα συνδεδεμένοι με κοινούς στόχους. Άλλωστε και οι δυο τομείς έγκειται μέσα στους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης του προγράμματος μας. Πρόνοια...Πολιτισμός, και η Δημοτική Πινακοθήκη είναι μέρος και σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού μας.  Έχοντας  περιέλθει η Δομή στην αρμοδιότητά μου, σ’ ένα πολύ καλό επίπεδο από την προκάτοχό μου, θέλησα να την αναβαθμίσω ακόμη περισσότερο και να καταστήσω γνωστή την Πινακοθήκη στους Αρτινούς και στις Αρτινές. Θεωρώ πως πραγματικά μπήκε ένα λιθαράκι και η προσπάθεια ευοδώθηκε στο έπακρον. Η Δημοτική Πινακοθήκη έχει ήδη αποκτήσει εξωστρέφεια και αναγνωρισιμότητα και τυγχάνει πλέον της αποδοχής της τοπικής μας κοινωνίας. Είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε πολλές εκθέσεις ατομικές και συλλογικές , πτυχιούχων εικαστικών αλλά κ’ ερασιτεχνών, δεδομένου ότι η τέχνη απ’ όποιον και αν ποιείται, αν ποιείται με αξιοπρέπεια και σεβασμό προς αυτήν αποκτά όλο και μεγαλύτερη αίγλη. Ενδεικτικά να πω, και να ζητήσω συγγνώμη αν ξεχάσω κάτι ή κάποιον, ότι σε αυτά τα πέντε χρόνια, φιλοξενήσαμε εκθέσεις του Βασιλείου Γκανιάτσα ,εκθέσεις αγιογραφίας, έκθεση αφιερωμένη στα 90 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, εκθέσεις του Σωματείου Πτυχιούχων Εικαστικών Ηπείρου αλλά και των Αρτινών Πτυχιούχων Εικαστικών, έργα Αρτινών εικαστικών που διαβίουν στην Αθήνα, ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας αλλά και ομαδικές από τοπικές φωτογραφικές ομάδες, έκθεση με την προβολή των 27 παλαιών αρχοντικών της Άρτας, έκθεση αφιερωμένη στην Αρχαία Αμβρακία από σχολείο της Πράγας μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, έκθεση με τη συλλογή παραδοσιακών φορεσιών ,αρμάτων και κοσμημάτων απ’ όλη την Ελλάδα και της αλησμόνητες πατρίδες από γνωστόν συλλέκτη του είδους, 3ημερες εκδηλώσεις αφιερωμένες στο προσφυγικό με τη συνεργασία Α΄ βάθμιας ,Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης και το ΤΕΙ Ηπείρου, εκδηλώσεις σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αιμοδοτών Άρτας, διοργανώθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στην ημέρα της γυναίκας με βραβεύσεις γυναικών που προσέφεραν στην τοπική κοινωνία, φιλοξενήσαμε εκδηλώσεις του συλλόγου Φίλων του βιβλίου και φυσικά έγινε ονοματοδοσία της πλατείας που βρίσκεται η Πινακοθήκη σε “ Πλατεία Γιάννη Μόραλη” και φυσικά τ’ αποκαλυπτήρια της προτομής του μεγάλου Αρτινού Καλλιτέχνη που κοσμεί πλέον τον αύλειο χώρο.
Δε θα ήθελα να παραβλέψω ν’ αναφέρω πως στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης εξακολουθούν να παραδίνονται μαθήματα ζωγραφικής σ’ ενήλικες και παιδιά και τα τελευταία τρία χρόνια στο τέλος της εκπαιδευτικής σεζόν διοργανώνουμε εκδήλωση μ’ έκθεση των έργων των μαθητών ,μικρών και μεγάλων».

Ποιοι προσωπικοί σας στόχοι επιτεύχθηκαν, ποιοι όχι και γιατί;

«Όπως έχω συνηθίσει να λέω, είμαι υπέρ της συλλογικής δουλειάς. Κάτι σαν τους τρεις σωματοφύλακες... ”ένας για όλους, και όλοι για έναν “.  Έχοντας την διττή ιδιότητα που μου ανατέθηκε αυτά τα 5 χρόνια , το μόνο μου μέλημα ήταν να καταβάλλω προσπάθειες προκειμένου να φέρω εις πέρας όλα όσα ήτο υπό σχεδιασμό. Όλα αυτά έγιναν με σκληρή δουλειά, απίστευτο άγχος, πάντα όμως δημιουργικό, και προσωπικά κόστη. Η καλή συνεργασία με τους θεσμικούς αλλά και με τους υπηρεσιακούς μου συνεργάτες ήταν το Α και το Ω για την ευόδωση αυτών των στόχων. Αν πρέπει ν’ αναφερθώ καθαρά σε προσωπικό επίπεδο, θα ήταν ότι ήθελα να είμαι καταρχήν συνεπής και αξιοπρεπής στις υποχρεώσεις μου, να συμπεριφέρομαι με σεβασμό στους συνεργάτες μου και στους ανθρώπους που απευθύνονταν στους τομείς ευθύνης μου, να λειτουργώ με βάσει το κοινό καλό και όχι το προσωπικό, και να μπορώ κυκλοφορώντας μέσα στην πόλη μου να μπορώ ν’ ανταλλάσσω έναν χαιρετισμό με τους συνδημότες μου κοιτώντας τους στα μάτια. Βασικότερος στόχος δε....... να κάνω τη δουλειά μου να μιλάει για μένα και όχι εγώ για εκείνη»!
 

Ποιες κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι οι πρώτες προτεραιότητες της παράταξής σας για την επόμενη τετραετία , αν θα σας ανανεωθεί η εντολή από τους δημότες;

«Καταρχήν, να κάνω πάλι μια μικρή διόρθωση. Δεν είμαστε παράταξη... είμαστε συνδυασμός, ένας συνδυασμός που μέσα στη θητεία που ολοκληρώνεται κάναμε πολλά και δρομολογήσαμε ακόμη περισσότερα.  Έχουμε μπροστά μας μια δεύτερη θητεία, και προτεραιότητά μας είναι η ολοκλήρωση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων που για χρόνια βρίσκονταν στο συρτάρι. Εμείς, σαν δημοτική αρχή, τολμήσαμε ότι μέχρι τώρα ήταν άβατο. Ν’ ανασύρουμε τα μεγάλα αυτά έργα από το χρονοντούλαπο  ,να τα δρομολογήσουμε και να πάρουν πλέον το δρόμο της υλοποίησης. Και σίγουρα αυτά τα μεγαλόπνοα έργα, που για κάποιους είναι μόνο μακέτες , σύντομα θα πάρουν σάρκα και οστά .Αρκεί ν’ αναφέρω, Οριοθέτηση κοίτης Αράχθου και ανάπλαση παραποτάμιων περιοχών, Ξενία, Ιστορικό Δημαρχείο, Επιχειρηματικό Πάρκο κλπ. Η πολιτική μας όλη, στηρίζεται στους πέντε πυλώνες που στηριζόμαστε μέχρι σήμερα. Ανάπτυξη, Κοινωνική Πολιτική, Τουρισμός, Καθημερινότητα και Αγροτική Ανάπτυξη».

Πείτε μας τρεις λόγους για τους οποίους δικαιούται την ψήφο ο συνδυασμός σας κ’ έναν για τον σταυρό προτίμησης στο πρόσωπό σας.

«Στα πέντε χρόνια που περιήλθε η τύχη του Δήμου στα χέρια μας θεωρώ ότι προσπαθήσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να διαχειριστούμε πολύ σημαντικά θέματα καθημερινότητας και όχι μόνο, με σύνεση ,ήθος και απόλυτη διαφάνεια. Δρομολογήσαμε όπως προανέφερα σημαντικά έργα που ήταν για χρόνια στο χρονοντούλαπο και δε τ’ άγγιξε ποτέ κανείς. Ο Δήμαρχος όμως Χρήστος Τσιρογιάννης και οι συνεργάτες του το τόλμησε και είμαστε πλέον σε θέση να κοιτάζουμε στο μέλλον και να βλέπουμε μια Άρτα για την οποία θα είμαστε όλοι περήφανοι. Συμβάλλαμε τα μέγιστα στη βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη, χαράξαμε τη δική μας κοινωνική πολιτική και δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για μια πιο όμορφη και ανθρώπινη πόλη για μας και τα παιδιά μας. Πάντα όμως, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο γι’ αυτό και δε σταματάμε εδώ. Είμαστε μια συμπαγής ομάδα που όλα αυτά τα χρόνια δούλεψε, πάλεψε και αγωνίστηκε σε κάθε τομέα για να πετύχει το καλύτερο δυνατό για την πόλη και τον ευρύτερο Δήμο και το κύριο μέλημά μας είναι μια πόλη καθαρή, βιώσιμη που να συνδυάζει τον κάθε λογής πλούτο κάνοντάς της πόλο έλξης για όλους.
Σαν μέλος λοιπόν κ’ εγώ αυτής της συμπαγούς ομάδας ,επιθυμώ να συνεχίσω να προσφέρω στους συνδημότες και στις συνδημότισσες μου.
Ο καθένας από τον δικό του τομέα θεωρώ ότι κατέβαλλε φιλότιμες προσπάθειες αφιερώνοντας πολύτιμο χρόνο για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας και πιστεύω ότι δε τους έχουμε απογοητεύσει.
Πιστεύω στην “καθαρότητα” του χαρακτήρα και σε συνδυασμό με τη δουλειά και την προσφορά, ο κόσμος κρίνει κ’ επιλέγει τους ανθρώπους που θέλει να τον εκπροσωπήσει στην Αυτοδιοίκηση. Ανθρώπους “ψημένους”, έμπειρους, ικανούς και με διάθεση για δουλειά».

Το προσωπικό σας μήνυμα για την ώρα της κάλπης;

«Στο κομβικό σημείο που βρισκόμαστε, θεωρώ ότι δεν είναι ώρα για πειραματισμούς. Η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται ανθρώπους που έχουν ήδη δοκιμαστεί στο κομμάτι της διοίκησης. Ο συνδυασμός μας Αρτινών ΣυνΕργασία και ο επικεφαλής Χρήστος Τσιρογιάννης, απέδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει. Η Άρτα έχει πάρει το δρόμο της ανάπτυξης, πρέπει να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά και να μην έχουμε παλινδρομικές τάσεις. Η Αρτινή κοινωνία έχει αντιληφθεί και κατανοήσει την προσπάθειά μας και είμαι πεπεισμένη ότι θα μας τιμήσει και πάλι με την ψήφο του στις 26 Μάη. Η Άρτα με την πλούσια ιστορία και τον ανεκτίμητο πλούτο έχει ήδη βγει από το καβούκι της και σύντομα θα είναι ένας πόλος έλξης για όλους και όχι μια απλή κουκίδα στο χάρτη».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top