Τα ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ θα βρουν το δρόμο της ανάπτυξης!

Η νέα Διοικητική και Χωροταξική μεταρρύθμιση της χώρας, όπως διαμορφώθηκε και καθιερώθηκε πλέον από τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», έχει ανάγκη από ανθρώπους, που αποδεδειγμένα διαθέτουν γνώση και εμπειρία, για να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις απαιτήσεις της. Γνώση και μάλιστα σφαιρική και σε όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων της και ευρεία αντίληψη, όχι μόνον στον εύρυθμο και αποδοτικό τρόπο λειτουργίας του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, αλλά και των προτεραιοτήτων που πρέπει να δοθούν για ισόρροπη ανάπτυξη του συνόλου των τοπικών δημοτικών διαμερισμάτων και των πολλών δεκάδων οικισμών που βρίσκονται στα όριά τους.

Εμπειρία, αναγκαία για την ορθή διαχείριση των ζητημάτων και προβλημάτων της περιοχής, που θα στοχεύει στην άμεση αντιμετώπισή τους, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής του συνόλου των δημοτών και των πολιτών της.

Με το παραπάνω… «οπλοστάσιο» θα διεκδικήσει το αξίωμα του δημάρχου του πολύπαθου Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, ο φαρμακοποιός ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΑΝΑΚΑΣ, διαθέτοντας γνώση και εμπειρία είκοσι και πλέον χρόνων στο χώρο της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Άρτας, υπηρετώντας αξιώματα που απαιτούσαν,  όχι μόνον ικανότητα και δυναμισμό, αλλά και διάθεση για συγκρούσεις, όταν, όπου και όποτε αυτές εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα της περιοχής μας.

Ενδεικτικά θα πούμε ότι διετέλεσε πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Άρτας (μία θητεία), αντινομάρχης Άρτας δύο θητείες, Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Άρτας, επί 24 χρόνια και επανεκλέχτηκε στις εκλογές της 17/11/2013.

Μαζί του είχαμε μια συζήτηση, προπομπός, για τα βήματα και τους σχεδιασμούς του, ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαΐου, του 2014, την οποία και σας μεταφέρουμε!

Κύριε Τσιανάκα, στις προθέσεις σας, είναι, να διεκδικήσετε το Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων. Την οριστική σας όμως απόφαση, πότε θα την πάρετε και πότε θα την ανακοινώσετε;

Η απόφαση έχει παρθεί και το πότε επίσημα θα δημοσιοποιηθεί, θα αποφασισθεί από κοινού, με τους άμεσους συνεργάτες μου. Βρισκόμαστε στο στάδιο της συγκρότησης του Δημοτικού μας Προγράμματος, το οποίο, θα γίνει ευρύτατα γνωστό, σε όλους τους δημότες μας, ένα πρόγραμμα εφικτό στην υλοποίησή του και έχοντας στο επίκεντρο, τον άνθρωπο!

Ποιες θα είναι οι βασικές του προτεραιότητες;

Η πρώτη μας προτεραιότητα θα αφορά την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας των δημοτών μας, όπως αυτά διαμορφώθηκαν από την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας. Και βέβαια δεν κάνουμε λόγο, για τρόπους που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των συνανθρώπων μας. Εμείς θα αναπτύξουμε την καλώς εννοούμενη αλληλεγγύη, τον αυθόρμητο εθελοντισμό, την κοινωνική δράση. Δεν θα επιτρέψουμε να πληγωθεί η γνώριμη περηφάνια του Τζουμερκιώτη και το εννοούμε. Δεύτερη προτεραιότητα μας, θα είναι η αξιοποίηση και η εκμετάλλευση όλων των σημερινών προϋποθέσεων και δυνατοτήτων, που προσφέρονται στην περιοχή μας. Παράλληλα θα σχεδιάσουμε το μέλλον μας. Ως δημοτική αρχή, δεν θα περιοριστούμε στην απλή διαχείριση των ζητημάτων και των προβλημάτων της περιοχής μας, όπως γινότανε μέχρι σήμερα. Για εμάς, η οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη, είναι αυτοσκοπός!    

Όλα αυτά, σε περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης;

Η κρίση σίγουρα αποτελεί τροχοπέδη, αλλά όχι και δικαιολογία για μη  προσφορά έργου. Η κρίση αντιμετωπίζεται με περισσότερες δράσεις, με καινοτόμες δράσεις, με ιδέες και προσανατολισμούς, πάνω στα δεδομένα και σε αναξιοποίητους τομείς. Υπάρχουν προοπτικές, δυνατότητες και προϋποθέσεις και πολλές. Συνδυασμός, οργάνωση, επιμονή και υπομονή χρειάζονται και όλα θα πάνε καλά.

Για να υλοποιηθούν τέτοιοι στόχοι, χρειάζονται και κατάλληλοι συνεργάτες! Υπάρχουν;

Ο δημοτικός συνδυασμός μας και κατ’ επέκταση το ψηφοδέλτιο μας, θα απαρτίζεται από άτομα που αποδεδειγμένα αγαπούν τον τόπο τους, είναι εργατικά, δοκιμασμένα στην πράξη και στα δύσκολα και αποφασισμένα να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους, για το κοινό  καλό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στις τάξεις μας, δεν θα υπάρχουν και άτομα με εξειδίκευση ή με γνωστές και προχωρημένες ιδέες, που ενδεχομένως θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο στην επίτευξη των στόχων μας.

Είναι έτοιμο το ψηφοδέλτιό σας;

Στο μεγαλύτερο μέρος του, ναι! Υπάρχουν λίγα κενά, για ευνόητους φυσικά λόγους, τα οποία θα καλυφθούν την τελευταία στιγμή και κυρίως από πρόσωπα, απαραίτητα για την αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματός μας.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο πιο γερασμένος δήμος της χώρας, με μέσο όρο ηλικίας των κατοίκων, τα 57 χρόνια, είναι ο δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων. Αυτό δεν σας φοβίζει;

Όποιος φοβάται, δεν πρέπει να ασχολείται με την πολιτική. Πράγματι σε έναν γερασμένο δήμο, οι δυνατότητες προσφοράς έργου, είναι πολύ περιορισμένες. Όμως για μένα και τους συνεργάτες μου, είναι πρόκληση. Μια πρόκληση που μας πεισμώνει και μας δίνει δύναμη, για την αντιμετώπισή της. Έτσι νοιώθουμε και ανάλογα θα δράσουμε.

Τι εννοείται;

Θα αναπτύξουμε δράσεις, που θα κρατήσουν στον τόπο μας τους νέους και θα φέρουν πίσω εκείνους, που σήμερα ζουν και δραστηριοποιούνται, στα μεγάλα αστικά κέντρα κι όχι μόνον. Διότι το σύνολο σχεδόν του ενεργού πληθυσμού των Τζουμέρκων, κατ’ ανάγκη, είναι στην αποδημία.

Και πως θα το πετύχετε αυτό;

Με παροχή κινήτρων! Ως δημοτική αρχή θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας παρέχονται, ώστε να φέρουμε πίσω τους νέους μας και να τους δώσουμε εκείνες τις δυνατότητες που προσφέρονται για ανάπτυξη επαγγελματικών δραστηριοτήτων, κυρίως στους τομείς της κτηνοτροφίας, της γεωργίας, του τουρισμού και άλλων, με οργανωμένες δράσεις, σύγχρονες δράσεις, δράσεις που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής μας και στην σκληρή, έως και αδυσώπητη ανταγωνιστικότητα των ημερών μας. Υπάρχουν τεράστιες ανεκμετάλλευτες εκτάσεις, απεριόριστες φυσικές ομορφιές και πάμπολλες προοπτικές για την ανάπτυξη επαγγελματικών δραστηριοτήτων, άμεσης και αποτελεσματικής απόδοσης. Έτσι θα δημιουργηθούν και πολλές θέσεις εργασίας. Υπάρχουν και αναπτυξιακά προγράμματα, ελληνικά και ευρωπαϊκά, που προσφέρονται για την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των προσφερόμενων δυνατοτήτων και προϋποθέσεων της περιοχής μας. Ο Δήμος μας θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια, θα αναζητήσει πηγές χρηματοδοτήσεων και επιχορηγήσεων και θα προσφέρει ελκυστικά κίνητρα, στους διαμένοντες μόνιμα και στους παλιννοστούντες Τζουμερκιώτες, που επιθυμούν να αναπτύξουν επαγγελματικές και παραγωγικές δραστηριότητες, στη γενέτειρά τους.  

Με δεδομένο ότι οι κρατικές χρηματοδοτήσεις των Δήμων, έχουν μειωθεί κατά 50% – 60%, οι αρμοδιότητες έχουν αυξηθεί και οι ανάγκες, λόγω κρίσης, έχουν ιδιαίτερα πολλαπλασιαστεί, πως θα ανταποκριθείτε στις υποσχέσεις σας;

Με αυτονόητες κινήσεις! Νοικοκύρεμα του Δήμου, ανάπτυξη όλων των δυνατοτήτων του, ιεράρχηση στόχων με μοναδικό γνώμονα την ανάπτυξη, εξάντληση όλων των προσφερόμενων δυνατοτήτων, με σχέδιο, στρατηγική και κυρίως αποφασιστικότητα. Είπαμε, για εμάς, η κρίση και τα όσα τη συνοδεύουν δεν αποτελούν δικαιολογία, για μη προσφορά έργου, ουσιώδους έργου.

Ένας δήμαρχος, είθισται να κάνει και ρουσφέτια; Εσείς πως θα λειτουργείτε; 

Εξυπηρέτηση ατομικών αιτημάτων, κατά βάση δίκαιων αιτημάτων, που δεν αποβαίνουν σε βάρος άλλων, θα ικανοποιούνται, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Ρουσφέτια του παλιού «κακού καιρού», δεν έχουν θέση στην άσκηση των καθηκόντων μας. Θα λειτουργούμε, με απόλυτη διαφάνεια και δεν θα δίνουμε λόγο των πράξεών μας, μόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά απευθείας και στους δημότες μας.

Και πως θα γίνει αυτό;

Με ανοικτές τις πόρτες του δημάρχου, όλες τις ημέρες και όλες τις ώρες. Και με τους αντιδημάρχους, συνεχώς επί ποδός! Οι εποχές και οι ανάγκες, απαιτούν δουλειά!

Στο πρόγραμμά σας θα υπάρχουν και μεγάλα έργα. Μερικά από αυτά;

Έργα υποδομής, ναι! Έργα που διευκολύνουν τη ζωή μας και την ποιότητα της ζωής μας, ναι! Έργα βιτρίνας και μη ανταποδοτικά, όχι! Εμείς, θα επιδιώξουμε διαδημοτικές συνεργασίες, ακόμη και σε επίπεδο νομού. Όμως όλα αυτά δεν μπορούν να προκαθοριστούν, χωρίς να προηγηθεί διάλογος με τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς.

Ποια θα είναι η κοινωνική σας πολιτική;

Δεν υπάρχει περίπτωση, ανήμπορος συνάνθρωπος μας, οικονομικά αδύναμος συνάνθρωπός μας, να μην τύχει
της φροντίδας μας, με σεβασμό, βέβαια στην προσωπική του αξιοπρέπεια και περηφάνια. Όμως για εμάς το ζητούμενο είναι άλλο. Το ζητούμενο είναι να αναπτύξουμε την καθημερινή προσωπική ευθύνη του καθενός συμπολίτη μας, στους τομείς της αλληλεγγύης, του εθελοντισμού και της κοινωνικής δράσης. Μόνον έτσι υλοποιείται μια υγιής κοινωνική πολιτική!

Σε τι επίπεδα θα διεξάγετε τον προεκλογικό σας αγώνα, έναντι των αντιπάλων σας, αλλά και εκείνων που υπηρέτησαν κατά καιρούς την περιοχή ως δημοτικοί άρχοντες;

Με απόλυτο σεβασμό στον αγώνα των αντιπάλων μας, πολιτισμένα και χωρίς ακρότητες. Όσον αφορά τώρα τους μέχρι σήμερα δημοτικούς άρχοντες της περιοχής μας, δεν νομίζουμε ότι οι καιροί προσφέρονται για κριτικές και πολύ περισσότερο, για απόδοση και καταλογισμό ευθυνών, για τυχόν βέβαια παραλείψεις ή μη προσφορά έργου. Εμείς θα προβάλουμε το Δημοτικό μας Πρόγραμμα και με αυτό θα ζητήσουμε την ψήφο των συνδημοτών μας και την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας και υποσχόμαστε ότι δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες τους.

Έχετε κάτι άλλο να πείτε και δεν σας δώσαμε την ευκαιρία να το κάνετε;

Όχι και σας ευχαριστώ! Μέχρι τις εκλογές, ο χρόνος είναι μεγάλος και θα τα ξαναπούμε. Κλείνοντας θα πω ότι η επίσημη ανακοίνωση της συμμετοχής του συνδυασμού μας, στις αναμενόμενες δημοτικές εκλογές, θα γίνει, μόλις ολοκληρωθεί το Δημοτικό μας πρόγραμμα και σε κάθε περίπτωση, πολύ ενωρίτερα, από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών. Και πάλι σας ευχαριστώ!

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΤΟΥ DADA ΕΔΩ

Η ΣΕΛΙΔΑ Facebook του DADA ΕΔΩ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top