«Η Ήπειρος πρέπει να αλλάξει σελίδα, αλλά δεν μπορεί να αλλάξουμε την «ατζέντα» σε μια μέρα… Θα χρειαστεί πολλή και συστηματική δουλειά εκ μέρους μιας νέας Περιφερειακής Αρχής… Για να ανέβουμε και πάλι, πρέπει πρώτα να σταματήσουμε να κατρακυλάμε στην κατηφόρα της ύφεσης…»!!!

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στην υποψήφια Περιφερειάρχη Ηπείρου ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ, η οποία, παραχώρησε στον «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ» και την πρώτη συνέντευξή της στα Μέσα Ενημέρωσης της περιοχής μας. Η κ. Γεροβασίλη απαντά σε ευνόητα ερωτήματά μας, με καθαρό πολιτικό λόγο, αλλά και με αυτοδιοικητικό και δεν αφήνει τίποτε να πέσει στο κενό.

Είναι εν δυνάμει, μια ενδιαφέρουσα, επίκαιρη και σημαντική συνέντευξη και την παραθέτουμε, κλείνοντας αυτή την εισαγωγή, ενώ είχαμε και περισσότερα να πούμε!

Η εν λόγω συνέντευξη έχει ως ακολούθως:

Για τους αρτινούς, η επιλογή σας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, ήταν και μια απρόσμενη ικανοποίηση, διότι για πρώτη φορά και στην πράξη, εισέπραξαν το πολιτικό μήνυμα, ότι «Ήπειρος δεν είναι μόνο τα Γιάννενα»! Εσείς πως νοιώθετε;

Είναι εξαιρετικά τιμητικό που ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε υποψήφιο από τον Νομό Άρτας.
Εμείς θεωρούμε πως στις σημερινές συνθήκες αποτελεί πολυτέλεια να «συμβιβαστούμε» με τις παρωπίδες του τοπικισμού.
Κοινός τόπος για όλους τους Ηπειρώτες αποτελούν τα μεγάλα προβλήματα που μας κληρονομεί η απερχόμενη Διοίκηση της Περιφέρειας αλλά και οι κυβερνήσεις πολλών ετών.
Κοινός τόπος για όλους τους Ηπειρώτες πρέπει να γίνει η θέληση για ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών που καθηλώνουν την Περιφέρεια της Ηπείρου σε μια από τις τελευταίες θέσεις στον αναπτυξιακό χάρτη της Ευρώπης.

Παλιότερα είχατε διαψεύσει ψιθύρους και δημοσιεύματα, που σας εμφάνιζαν στο ρόλο της υποψήφιας Περιφερειάρχη Ηπείρου. Ποιοι λόγοι συνέβαλαν για να αλλάξετε τελικά γνώμη;

Πράγματι, δεν ήταν στις προθέσεις μου να θέσω υποψηφιότητα για την Περιφέρεια και ήταν ειλικρινείς οι παλαιότερες δηλώσεις μου ως προς αυτό.
Οι συνθήκες  ωστόσο, είναι κρίσιμες, οι εξελίξεις ραγδαίες και ο πολιτικός χρόνος εξαιρετικά πυκνός.
Από την στιγμή που  οι περιφερειακές εκλογές σε όλη τη χώρα τείνουν να αποκτήσουν έντονο πολιτικό πρόταγμα και μάλιστα χαρακτήρα οιονεί δημοψηφίσματος, εξαιτίας της κρίσιμης κατάστασης της χώρας, όλα τα μέχρι τότε δεδομένα ανατράπηκαν.
Δεν μπορούσα παρά να δεχτώ την πρόταση του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια τόσο σημαντική πολιτική αναμέτρηση ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να δώσει το παρών με όρους νίκης.
Εγώ κρίθηκα η καταλληλότερη (μεταξύ πολλών ικανών στελεχών) για να συγκροτήσω το ψηφοδέλτιο της ανατροπής και της ελπίδας για το λαό της Ηπείρου. Γιατί σήμερα οι Ηπειρώτες βιώνουν με ιδιαίτερη ένταση τα καταστροφικά αποτελέσματα τεσσάρων χρόνων οικονομικής ύφεσης, ανεργίας, εσωτερικής υποτίμησης και, εν τέλει, φτωχοποίησης.

Με δεδομένο ότι το εκλογικό σώμα των Ιωαννίνων, είναι σχεδόν όσο των άλλων τριών νομών της Ηπείρου, ο βασικός σας αντίπαλος και νυν Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, λογικά έχει ένα σοβαρό και ισχυρό πλεονέκτημα, έναντι της δικής σας υποψηφιότητας. Αυτό σας φοβίζει κι αν όχι, γιατί;

Βασικός μου αντίπαλος είναι τα οξυμένα προβλήματα της Ηπείρου. Πλέον τα προβλήματα αυτά είναι ίδια, ανεξάρτητα αν κάποιος ζει στα Γιάννενα, στην Άρτα, την Ηγουμενίτσα ή την Πρέβεζα.
Είναι πολύ κρίσιμη η πολιτική συγκυρία για να θέτουμε ψευδοδιλλήματα. Το δίλημμα των εκλογών αυτών είναι ένα: Θέλουμε να συνεχίσουμε στον αδιέξοδο δρόμο της οικονομικής ύφεσης, της ανεργίας, της φτώχειας και της υποτέλειας ή θέλουμε μια άλλη προοπτική για τους πολίτες και τον τόπο μας;
Τα δικά μας, ισχυρά πλεονεκτήματα είναι οι αρχές και οι αξίες της Αριστεράς, με τις οποίες πορευόμαστε διαχρονικά. Είναι η διαφάνεια, η ευαισθησία, η αλληλεγγύη, το ήθος και η συλλογικότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος στην αναμέτρηση των Περιφερειακών και Δημοτικών εκλογών του προσεχούς Μαΐου. Και στην περίπτωσή μας, οι ηπειρώτες καλούνται να ψηφίσουν μνημόνιο ή αντιμνημόνιο ή εκείνους που θα χειριστούν τις τύχες τους για την επόμενη πενταετία;

Να σας αντιστρέψω το ερώτημα: αυτός που θα κληθεί να διαχειριστεί τα κοινά σε επίπεδο Περιφέρειας, με εντολή των πολιτών της Ηπείρου, μπορεί να είναι χειροπόδαρα δεμένος από τα μνημόνια και τις πολιτικές που αυτά επιβάλλουν; Η απάντηση είναι προφανής.
Για αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ λέει, ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία ουσιαστική παρέμβαση σε τοπικό επίπεδο, όσο η χώρα είναι δέσμια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του μνημονίου.
Ο ρόλος της Περιφέρειας δεν μπορεί να είναι μόνο διαχειριστικός. Οφείλει να είναι πρωτίστως διεκδικητικός. Να σταθεί αρωγός δίπλα στο μεγάλο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για αλλαγή πολιτικής, να αντισταθεί στην περαιτέρω φτωχοποίηση του λαού και να χαράξει μια νέα προοπτική ανάπτυξης για την Περιφέρεια της Ηπείρου με όρους οικονομικής αυτάρκειας και κοινωνικής αλληλεγγύης. 

Αν θυμόμαστε καλά, έχετε υπηρετήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση κοντά στα 15 χρόνια. Ως επικεφαλής ψηφοδελτίου για το Δήμο Αρταίων, είχατε συγκεντρώσει ποσοστό, εξαπλάσιο, εκείνου που είχε ο τότε ΣΥΡΙΖΑ, που σημαίνει ότι το εκλογικό σώμα της περιοχής μας ψήφιζε αυτοδιοικητικά κι όχι κομματικά. Στον προσωπικό σας προεκλογικό αγώνα για την Περιφέρεια, ποιος λόγος θα υπερισχύσει, ο αντιμνημονιακός ή ο αυτοδιοικητικός;

Είναι ποιοτικά διαφορετική η ψήφος του πολίτη στις δημοτικές από τις περιφερειακές εκλογές. Στις τελευταίες το πολιτικό πρόταγμα ήταν πάντα ισχυρότερο.
Σε κάθε όμως περίπτωση, δεν είναι σήμερα δυνατό να ξεχωρίσει κανείς τις τοπικές (αυτοδιοικητικές) συνθήκες από τη γενική πολιτική κατάσταση της χώρας. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα:
Σήμερα οι πόροι των Ο.Τ.Α. ελέγχονται ασφυκτικά από το Οικονομικό Παρατηρητήριο. Η εναντίωση στο θανάσιμο αυτό εναγκαλισμό είναι απαίτηση τόσο των τοπικών κοινωνιών (άρα ενέχει ένα αυτοδιοικητικό πρόταγμα), όσο και κεντρική πολιτική θέση  των δυνάμεων της Αριστεράς, που μάχονται υπέρ της αυτονομίας των πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα σύνθετα προβλήματα τού σήμερα, απαιτούν καθαρές λύσεις χωρίς απλουστεύσεις σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο. Για να έχουμε μια ισχυρή Περιφέρεια πρέπει να καταργηθεί ο «Καλλικράτης», που όπως είχαμε εγκαίρως επισημάνει ήταν το πρώτο βήμα των μνημονίων στην Ελλάδα .

Έχετε προχωρήσει σε επιλογές υποψηφίων Αντιπεριφερειαρχών και αν ναι, πότε θα ανακοινωθούν;

Ανακοινώθηκε ήδη ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας, ο Βασίλης Γιολδάσης. Ο Βασίλης είναι ένας άνθρωπος με ήθος και αγωνιστικότητα αλλά και με πολιτική και διοικητική εμπειρία πολύτιμη. Σε λίγες μέρες. θα ανακοινωθούν και περιφερειακοί σύμβουλοι καθώς και οι υπόλοιποι αντιπεριφερειάρχες.
 
Ποια θα είναι η διακριτική ονομασία – λογότυπο του συνδυασμού σας;

Αυτές είναι αποφάσεις που θα λάβουμε συλλογικά και θα ανακοινωθούν εν καιρώ, συγκεκριμένα με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, σε λιγότερο από ένα μήνα.

Εδώ και τριάντα περίπου χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ελληνικών και ευρωπαϊκών οργανισμών, η Περιφέρεια της Ηπείρου, είναι μια από τις πιο φτωχότερες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Σε τι οφείλεται αυτό και ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις, για να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα;

Προφανώς φταίνε οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια και αυτοί που τις εφάρμοσαν. Ανεξάρτητα από τι λένε ή πιστεύουν, καμία πετυχημένη πολιτική δεν παράγει επί τόσα χρόνια ανεργία και φτώχεια. Ήρθαν στη συνέχεια οι δανειστές και έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα.
Το ξεπούλημα της Δωδώνης, τα απούλητα ή σε εξευτελιστικές τιμές διατεθειμένα εσπεριδοειδή, τα προβλήματα ρευστότητας των πτηνοτροφικών συνεταιρισμών, τα λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι απολύσεις, η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, όλα αυτά, επιβάρυναν ακόμα περισσότερο μια δύσκολη κατάσταση.
Το στοίχημά μας είναι να βγει από τις τρεις κάλπες του Μαΐου, ένα μήνυμα: Ανατροπή

Σας περιμένει μια ιδιαίτερη δύσκολη εκλογική δοκιμασία, σε μια περίοδο που η χώρα μας βιώνει μια πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική κρίση και οι αντοχές του λαού μας έχουν πλέον εξαντληθεί. Αν οι ηπειρώτες σας εμπιστευθούν τις τύχες τους για τα επόμενα πέντε χρόνια και κάτω από αυτές τις συνθήκες, ποιες είναι οι προσδοκίες σας για παραγωγή έργου, για προσφορά στον τόπο σας, για ικανοποίηση και των προσδοκιών εκείνων που θα σας τιμήσουν με την ψήφο τους;

Η Ήπειρος πρέπει να αλλάξει σελίδα. Όμως δεν μπορεί να αλλάξουμε την «ατζέντα» σε μια μέρα. Και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι συμπολίτες μας, αν μας επιλέξουν.
Θα χρειαστεί πολύ και συστηματική δουλειά, όχι μόνο εκ μέρους μιας νέας Περιφερειακής Αρχής. Χρειάζεται πρωτίστως η συμμετοχή όλων των φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών δυνάμεων και κυρίως του λαού, προκειμένου να ανασυνταχθούμε, να αφήσουμε πίσω τα κακώς κείμενα και να σταθεροποιήσουμε αρχικά την κατάσταση.
Για να ανέβουμε και πάλι, πρέπει πρώτα να σταματήσουμε να κατρακυλάμε στην κατηφόρα της ύφεσης. Έχω εμπιστοσύνη στις συλλογικές δυνάμεις της Ηπείρου και στη δημιουργικότητά μας. Η Ήπειρος, ως περιφέρεια, έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, απαιτείται όμως σωστή διαχείριση των πόρων και λαϊκή συμμετοχή στον αναπτυξιακό σχεδιασμό. Κάθε βήμα προς τα εμπρός πρέπει να έχει ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Έτσι θα πετύχουμε να αντιστρέψουμε τη σημερινή κατάσταση: με σίγουρα βήματα και όχι, βέβαια, με άλματα στο κενό των εξαγγελιών. Οι Ηπειρώτες ζητούν από εμάς δεσμεύσεις για καθημερινή δουλειά και όχι μεγάλα λόγια και διακηρύξεις επικοινωνιακού χαρακτήρα, αλλά σωστό σχεδιασμό με σταδιακή υλοποίηση.

Υποθετικό και αυτό το ερώτημά μας και το τελευταίο αυτής της κουβέντας μας. Αν το κόμμα σας, ο ΣΥΡΙΖΑ, πάρει την εξουσία και θελήσει να σας αξιοποιήσει σε κάποιο κυβερνητικό πόστο, θα ανταποκριθείτε σε αυτό το κάλεσμα, παραιτούμενη από το αξίωμα της Περιφερειάρχη Ηπείρου;

Είναι απολύτως σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εθνικών εκλογών θα χρειαστεί να κινητοποιήσει το σύνολο του στελεχιακού δυναμικού του, και βεβαίως της κοινοβουλευτικής του ομάδας, προκειμένου να ανταποκριθεί στο δύσκολο και απαιτητικό έργο που θα αναλάβει η κυβέρνηση της Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει αυτό το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά θα αναζητήσει και προσωπικότητες κύρους, εξωκοινοβουλευτικούς και εξειδικευμένους τεχνοκράτες, όπως πρόσφατα δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Μην ξεχνάμε όμως, πόσο εξίσου σημαντικός είναι ο ρόλος της Περιφέρειας και του Περιφερειάρχη για να πετύχουμε τον τελικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από την οικονομική, πολιτική, πολιτισμική ανασυγκρότηση της χώρας και του λαού μας μετά από τέσσερα χρόνια βαρβαρότητας.
Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη συμπόρευση της κεντρικής εξουσίας με μια ισχυρή και ανεξάρτητη Περιφερειακή διοίκηση. Από τη θέση του Περιφερειάρχη Ηπείρου προσδοκώ να συνεχίσω την προσφορά μου στο δύσκολο αυτό έργο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top