Καταρχάς για να γίνει debate, χρειάζεται και αντίστοιχη κουλτούρα και από όλες τις πλευρές.

Ένα debate μεταξύ υποψηφίων δημάρχων, βολεύει μόνο την πλευρά του δημάρχου, γιατί οι υπόλοιποι θα «παίξουν μπάλα» στο… γήπεδο του.
Debate υποψηφίων δημάρχων και μάλιστα με… «θεματικές ενότητες» είναι αδιανόητη.
Διότι η Δημοτική Αρχή, δεν νομοθετεί και δεν χαράσσει πολιτική, αλλά κινείται και υλοποιεί τις πολιτικές της κεντρικής εξουσίας.
Είναι διαχειριστής των αρμοδιοτήτων που έχουν παραχωρηθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις για αυτές.
Να πούμε ένα παράδειγμα. Για την Παιδεία, η Δημοτική Αρχή έχει την ευθύνη της απρόσκοπτης λειτουργίας των σχολείων, την ευθύνη της αποκατάστασης τυχόν ζημιών, τη θέρμανση κ.α. που αφορούν την καθημερινότητά τους.
Η Δημοτική Αρχή δεν χτίζει σχολεία, δεν πληρώνει μισθούς, δεν επιλύει προβλήματα γενικότερα της εκπαίδευσης, δεν αυξάνει και δε μειώνει πόρους για την Παιδεία.
Συνεπώς οι θεματικές ενότητες, όποιες κι αν είναι αυτές, δεν έχουν ουσιαστικό αντικείμενο που εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Πως θα μπορούσε να γίνει ένα Debate μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων Αρταίων;
Σε ζωντανή μετάδοση, με ελεύθερες ερωτήσεις των δημοσιογράφων και επί παντός ζητήματος, θέματος και προβλήματος.
Για προτεραιότητες, για αναπτυξιακούς στόχους και σκέψεις και ιδέες που μπορούν να λειτουργήσουν αναπτυξιακά για την περιοχή, για δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης, για εκμετάλλευση «πηγών» εσόδων, για τρόπους οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της περιοχής.
Αν υπάρχουν Δημοτικά Προγράμματα και ποια είναι αυτά και αν κοστολογούνται και πως κοστολογούνται για την υλοποίησή τους και από πού χρηματοδοτούνται.
Π.χ. αν κάποιος υποψήφιος υποσχεθεί αεροδρόμιο στη Φιλοθέη ή Μέγαρο Μουσικής στο Κορφοβούνι ή πίστα αγώνων ταχύτητας στον κάμπο, δεν θα πρέπει εκείνοι που θα τα ακούσουν, να ρωτήσουν, πως θα τα κάνεις όλα αυτά;
Επαναλαμβάνουμε οι Δήμοι δεν χαράσσουν πολιτικές, υλοποιούν και εφαρμόζουν πολιτικές της κεντρικής εξουσίας.
Συνεπώς «ΝΑΙ» σε debate ΟΛΩΝ των υποψηφίων δημάρχων Αρταίων, με πάνελ δημοσιογράφων από όλα τα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης και με ελεύθερες ερωτήσεις.
Κάθε άλλου είδους debate θα καταλήξει σε φιάσκο και σε… «βούτυρο στο ψωμί» του Δημάρχου!
Ο οποίος τις απαντήσεις τις έχει… «στην τσέπη», ενώ οι άλλοι θα «πετάνε», ιδέες, ατάκες και συνθήματα χωρίς περιεχόμενο. Κοινώς θα μοιράζουν… «χάντρες» για ψηφαλάκια.
Και δεν νομίζουμε ότι οι αντίπαλοί του θα πέσουν σε τέτοια παγίδα!
Αν το κάνουν, θα είναι αφελείς!!!

 

Λ.Σ.
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top