Οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν μέσα στην ενεργειακή κρίση, σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, για μείωση του ενεργειακού κόστους με φωτοβολταϊκά συστήματα, άρχισαν να ξεθωριάζουν.

Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις αυτές οι προσδοκίες φρενάρουν και τους παραπέρα επενδυτικούς σχεδιασμούς τους, γιατί δεν γνωρίζουν και δεν μπορούν να προϋπολογίσουν το κόστος της παραγωγής των προϊόντων τους, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης.
Ο λόγος που δεν προχωρούν τα προγράμματα των φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι συγκεκριμένος.
Σε πολλές περιοχές της χώρας και ανάμεσά τους και της Άρτας, το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ είναι κορεσμένο και αδυνατεί να υποδεχθεί και να μεταφέρει περισσότερη ενέργεια.
Όμως για την Άρτα αυτό το πρόβλημα έχει επιπτώσεις σε πολλά πεδία της κοινωνικής μας ζωής.
Καθόσον οι παραγωγικές επιχειρήσεις της περιοχής μας μετριούνται με τα δάκτυλα των χεριών μας, είναι επιχειρήσεις και βιομηχανίες τροφίμων, απασχολούν εκατοντάδες εργαζομένους, είναι πυλώνες της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης του νομού μας.
Από την άλλη, η ΑΚΡΙΒΕΙΑ στα τρόφιμα είναι ανεξέλεγκτη, είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος της κυβέρνησης και εύλογα αναρωτιέται κανείς, από τη στιγμή που η ενέργεια σε αυτόν τον κλάδο ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος παραγωγής, ανεβάζει κατακόρυφα και τις τιμές των προϊόντων, ΓΙΑΤΙ δεν κάνουν το αυτονόητο: «ΚΑΤΑ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ».
Μήπως τελικά αυτό είναι το ΑΝΤΙΔΟΤΟ της ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ που οριζόντια γονατίζει τα ελληνικά νοικοκυριά;
Ενδεικτικά θα αναφερθούμε σε δυο τοπικές επιχειρήσεις τροφίμων, τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας και τη Γαλακτοβιομηχανία Καράλης Α.Ε.
Το ενεργειακό κόστος και των δύο αυτών επιχειρήσεων μετριέται πολλές φορές και σε εξαψήφιο νούμερο μηνιαίως.
Λογαριασμοί των 70.000 € μηνιαίως, τώρα ξεπερνάνε τις 250.000 €. Δηλαδή 2.500.000 € ετησίως!
Και τα ποσά αυτά μετακυλίονται στον καταναλωτή!
Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τους παραγωγούς, με λογαριασμούς ρεύματος από 500 € μηνιαίως, να εκτινάσσονται στα 2.000 -  2.500 €, με αποτέλεσμα και εδώ, τα ποσά αυτά να μετακυλίονται προς τις βιομηχανίες.
Και οι δύο αυτές επιχειρήσεις έχουν κάνει επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ και έχουν προγραμματίσει και νέες, επίσης πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Έχουν ζητήσει άδεια για φωτοβολταϊκά σε δικούς τους χώρους, ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΗ, μόνο για τις δικές τους ανάγκες κι ενώ πέρασε πολύς καιρός, άκρη δεν βρίσκουν για τις τύχες των σχετικών αιτήσεών τους.
Καμιά υπεύθυνη και αρμόδια απάντηση!
Υπάρχουν και άλλες τοπικές επιχειρήσεις τροφίμων που έχουν το ίδιο πρόβλημα και αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω τιμών, στην προώθηση των προϊόντων τους.
Επαναλαμβάνουμε ότι στην περιοχή της Άρτας λειτουργούν ΜΟΝΟ επιχειρήσεις τροφίμων (Γαλακτοκομικών, Κρεάτων, Πουλερικών, Αλιευμάτων κ.α.), οι οποίες, λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους αντιμετωπίζουν ακόμα και προβλήματα επιβίωσης.
Ο «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ» για αυτό το θέμα ήρθε σε επαφή με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και πήρε τη διαβεβαίωση ότι αυτό το πρόβλημα θα επιλυθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Τα ίδια μας είπε και ο αρτινός κυβερνητικός βουλευτής ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ, ο οποίος, υποσχέθηκε το θέμα να το μεταφέρει με αναφορά του στη Βουλή των Ελλήνων, ώστε ο αρμόδιος υπουργός να πάρει δημόσια θέση.
Από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ επιβεβαιώνεται η προαναφερόμενη πληροφορία μας, λέγοντάς μας ότι ο διαγωνισμός για την προμήθεια των αναγκαίων μετασχηματιστών για την υποδοχή και τη μεταφορά ενέργειας από φωτοβολταϊκά, έχει ήδη ολοκληρωθεί.
Όμως όλοι οι προαναφερόμενοι δεν γίνονται πλέον πιστευτοί, γιατί τα ίδια τους λένε συνεχώς τα τελευταία χρόνια.
Τέλος δεν είναι και λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι και να αλλάξει το καθεστώς και να έρθουν και πάλι νέες εγκρίσεις φωτοβολταϊκών, αυτές θα δοθούν στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι με τη σειρά τους θα το πουλάνε στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά και τίποτα δεν θα αλλάξει όσον αφορά την ακρίβεια στα τρόφιμα, αλλά και στα νοικοκυριά.

Β.Σ.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top