Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Για το έτος 2015 έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές». 

Σύμφωνα με αυτόν τον άξονα, τα μουσεία πρέπει και μπορούν να έχουν έναν καθοριστικό ρόλο στη μετεξέλιξη της κοινωνίας μας σε μία κοινωνία με όραμα τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τα μουσεία έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν και να προβάλλουν πρότυπα για μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα: μια κοινωνία με προοπτικές.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2015 με τις εξής δράσεις:

• Την ημέρα του εορτασμού, Δευτέρα 18 Μαΐου 2015, η είσοδος στα δύο μουσεία αρμοδιότητάς μας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας και το Μουσείο – Γλυπτοθήκη της Παρηγορήτισσας, θα είναι ελεύθερη για το κοινό, με παράλληλες ξεναγήσεις.

• Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Άρτας και συγκεκριμένα με τη Σχολική Σύμβουλο Προσχολικής Αγωγής θα υλοποιηθεί εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Ανακυκλώνοντας… τα παλιά - παλιά χρόνια και τώρα», διάρκειας δύο ημερών στις 14 και 15 Μαΐου (ημέρα Πέμπτη και Παρασκευή) στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας.

Στόχος του προγράμματος είναι οι μικροί μαθητές να γνωρίσουν βιωματικά τη σημασία της ανακύκλωσης στο παρελθόν, παρόν και μέλλον του πλανήτη μας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται στους μικρούς μαθητές των Νηπιαγωγείων της Άρτας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

- Παρουσίαση των σχετικών με την ανακύκλωση ανασκαφικών δεδομένων στην πόλη της Άρτας αλλά και στο σήμερα

- Δημιουργικές κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά από μαθητές των νηπιαγωγείων, τα οποία θα εκτεθούν σε ειδικό διαμορφωμένο χώρο του μουσείου 

- Θεατρικά δρώμενα σχετικά με την ανακύκλωση από τους μαθητές στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του μουσείου

Τα νηπιαγωγεία που επιθυμούν να συμμετάσχουν, μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλ. : 26810.71700 & 21191. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.   

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top